Kako slave Španci?

Kako slave Španci?

Kako slave Španci?

Španci su poznati kao narod koji je uvek spreman za dobro veselje. Temperamentni, srdačni i veseli, a svaki praznik predstavljaju drugačije od drugih.

A da li ste Vi ikada želeli da upoznate špansku kulturu izbliza i osetite ono najlepše što ova država može da ponudi? Ako je vaš odogovor DA, predlažemo 5 najineresantnijih španskih festivala koje morate posetiti.

Las Fallas

Las Faljas je nesumnjivo jedan od najoriginalnijih španskih festivala. Održava se u  Valensiji, od 15. do 19. marta. Tokom pet dana ulice Valensije ispunjene su lutkama  pravljenim od drveta, kartona i papira, čija visina dostiže nekoliko metara. Defile boja i  oblika završava se izborom najlepše lutke, a uz veliki vatromet učesnici se opraštaju od  najčešće satiričnih lutaka koje se pale na gradskom trgu.

La Tomatina

La Tomatina predstavlja čuveno gađanje paradajzom u gradu Bunjol (Valensija). Sve je počelo davne 1945.godine kada su se dvojica mladića gađala paradajzom na glavnom trgu. Poslednje srede u avgustu ljudi iz čitavog sveta se okupljaju u Španiji kako bi bili deo ovog neobičnog događaja. Paradajz za ovaj dan se posebno gaji, a nakon gađanja svi prisutni učestvuju u čišćenju grada.

San Fermín

Praznik posvećen Svetom Ferminu poznat je u Španiji i kao trka bikova. Svake godine,  od 7. do 14. jula, u Pamploni se proslavlja ovaj praznik. Kada sat na katedrali otkuca 8, ispaljuju se dve rakete i trka duga 825 metara počinje. Osim zabave, ali i doze opasnosti, ova trka ima i religijske elemente. Pre trke učesnici se okupljaju i mole Svetog Fermina da ih vodi kroz trku i blagoslovi ih, a nakon trke uzvikuju ¡Viva San Fermín! (Živeo Sveti Fermin!).

Fiesta de las Cruces/ Cruces de Mayo

Praznik krstova, poznat i kao Majski krstovi, proslavlja se 3. maja u Kordobi i Granadi.  Lokalno stanovništvo pravi krstove visoke oko tri metra koristeći raznobojno prirodno  cveće. Uveče se svi okupljaju na gradskom trgu gde razgovaraju uz tradicionalnu hranu i  piće, a nezaobilazni deo proslave predstavlja i flamenko, tradicionalni ples Andaluzije, koji se pleše do ranih jutarnjih časova.

 Semana Santa

Sveta nedelja u Sevilji jedna je od najpoznatijih proslava ovog grada. Hiljade turista i  lokalnog stanovništva uživa u bojama, umetnosti i muzici tokom Svete nedelje. Bratstva  različitih parohija šetaju ulicama, nose prepoznatljive špicaste kapuljače sa prorezima za  oči (capirote) i pevaju tradicionalne pesme. Najupečatljiviji trenutak predstavlja  iznošenje zlatnog oltara sa statuama Bogorodice i Hrista. Jaki i spretni muškarci nose na  leđima oltar težak nekoliko stotina kilograma kroz glavnu gradsku ulicu u jasno  određenom ritmu.