TEFL – često postavljana pitanja

TEFL – često postavljana pitanja

TEFL – često postavljana pitanja

Šta je TEFL?

TEFL (Teaching English as Foreign Language) predstavlja test pomoću kojeg se stiču potrebne vještine i metode koje se koriste pri poučavanju nekoga ko engleski uči kao drugi strani jezik.

Koje su vrste TEFL testa?

Što se tiče vrsta i varijacija TEFL testa, važno je prije svega razgraničiti razliku između pojmova TEFL i TESOL: gore je već napomenuto da skraćenica TEFL označava Teaching English as Foreign Language, dok TESOL označava Teaching English to Speakers of Other Languages. U suštini, radi se o gotovo istom certifikatu koji označava sposobnost i kvalifikaciju za predavanje engleskog jezika učenicima kojima engleski nije maternji jezik. Kada govorimo o razlikama, važno je još napomenuti i da se TEFL najviše koristi u Velikoj Britaniji, dok je TESOL više zastupljen u SAD i Australiji.

Pod vrstama TEFL testa se prvobitno misli na njihovo trajanje. Postoje paketi koji sadrže 60, 120, 140 pa i više časova. Dijele se na osnovni, standardni i napredni nivo. Osnovni paket nudi najneophodnije informacije kao i najosnovnije stvari koje su potrebne za predavanje. Standardni paket, koji traje 120 časova, je za nastavnike sa iskustvom, dok je napredni paket namijenjen za napredno i dodatno učenje.

Gdje se može polagati?

Kao rezultat uspješne saradnje sa partnerima širom svijeta, jedinstvena smo organizacija u našem regionu, jer kod nas možete da položite TEFL, saznajte više OVDE  

Kada se može polagati TEFL test?

TEFL test se može polagati bilo kada – u bilo kojem godišnjem periodu, kao i bilo kojem dijelu dana. Razlog za ovakvu fleksibilnost je zato što se sve obavllja online, pa samim tim ne postoje ispitni rokovi.

Koliko dugo se radi test i kako izgleda?

Test kao test ne postoji. Tokom slušanja lekcija dobijaju se određeni pismeni zadaci (esej, priprema za čas). Nakon svake odslušane lekcije se odradi zadatak, da bi se na kraju svi oni ocijenili i na osnovu njih se bazira povratna informacija ispitnog centra.
Zadaci su podijeljeni u različite cjeline i oblasti. Neke od stvari koje se tokom ovog kursa nauče su pisanje priprema, pisanaje eseja, efikasni načini za učenje različitih gramatičkih problema.

Koliko dugo važi TEFL test?

TEFL test nema ograničen rok trajanja. Jednom kada se položi nije ga potrebno obnavljati.

Da li postoji i kako izgleda pripremna nastava za TEFL test?

Za TEFL test nisu potrebne pripreme, ali je od velike važnosti izabrati odgovarajući nivo TEFL kursa.