Kako poboljšati vještinu pisanja na engleskom jeziku?

Kako poboljšati vještinu pisanja na engleskom jeziku?

Kako poboljšati vještinu pisanja na engleskom jeziku?

Ako se smatrate dobrim poznavaocem engleskog jezika i voljeli biste da se bavite pisanjem ali se osjaćete nesigurnim, naš članak vam nudi ideje kako da poboljšate vaše pisanje.

ČITANJE

Čitanje je jedan od najboljih načina za učenje novog jezika. Kod pisanja je jako važno znati kada upotrijebiti pojedine riječi jer neke od njih zaista imaju više značenja, pa samim tim treba paziti na kontekst. Ovaj savjet se ne odnosi samo na čitanje knjiga/romana, nego da se usredsredite na određene teme koje vas zanimaju i sami istražujete vokabular vezan za datu temu. U svakom slučaju, dajemo vam i listu nekoliko klasika engleske i američke književnosti koji će vam definitivno obogatiti vokabular:

  • Ponos i predrasude (Pride and Prejudice by Jane Austen)
  • Mobi Dik (Moby Dick by Herman Melville)
  • Velika očekivanja (Great Expectations by Charles Dickens)
  • Orkanski visovi (Wuthering Heights by Emily Brontë)

USAVRŠITE GRAMATIKU

Da bi vaši tekstovi bili što precizniji i jasniji, kao i tačniji, neophodno je poznavati gramatiku engleskog jezika. Ova vještina se postepeno nadograđuje i na njoj se dugo radi, ali predstavlja jedan od najvažnijih faktora pri pisanju.

PREVODITE

Kao odlična vježba se preporučuje i prevođenje tekstova. Najbolje bi bilo imati i englesku i srpsku verziju istog teksta da bi se mogla provjeriti ispravnost. Takođe, ova vježba omogućava brže učenje sinonima. Samim tim što ćete provjeravati ispravnost teksta, provjeravaćete i koje to sve riječi mogu imati značenje i međusobno mijenjati jedna drugu.

DOZVOLITE SEBI GREŠKE

Greške su sastavni dio bilo kakvog učenja. Dozvolite sebi da pogriješite jer ćete tako naučiti nešto novo.

VJEŽBAJTE

Zadajte sebi teme koje vas interesuju i napišite nekoliko verzija za svaku. Na taj način ćete uvidjeti koliko ste već naučili i koliko istih rečenica znate interpretirati na različit način.