10 savjeta za učenje njemačkog

10 savjeta za učenje njemačkog

10 savjeta za učenje njemačkog

Želte da savladate njemački jezik ali nailazite na prepreke?  U ovom tekstu vam dajemo 10 savjeta za lakše i brže učenje njemačkog jezika:

  1. Ponavljajte sve što naučite, ova tehnika može da bude i dosadna ali je veoma efikasna. Što više ponavljate neku frazu ili rečenicu to je bolje znate. Ovaj savjet je prevashodno namjenjen onima koji su na početku učenja. Sve rečenice, riječi ili pitanja koja naučite na početku će vam biti od velike koristi kasnije.
  2. Učite riječi iz konteksta, to znači da je bolje da učite riječi u sklopu cijelih rečenica nego svaku za sebe. Ovako ponavljate ne samo datu riječ već i sve one stvari koje čine jednu rečenicu.
  3. Čitajte, slušajte i gledajte stvari na njemačkom, što se više okružite njemačkim jezikom to je veća mogućnost da ga naučite. Pronađite stranice na društvenim mrežama koje su na njemačkom, pročitajte njemačke novine ili slušajte muziku na njemačkom. Kada dostignete zavidan nivo znanja pogledajte neki njemački film ili pročitajte neku zanimljivu knjigu na njemačkom.
  4. Prebacite svoje društvene mreže na njemački, tako možete ne samo proširiti svoj vokabular, nego se okružujete jezikom koji želite da naučite, a o čemu smo govorili u savjetu broj 3.
  5. Učite nove riječi u parovima, pokušajte za svaku riječ da nađete odgovarajući par ili neku riječ koja vas asocira na onu koju ste već naučili. Da li će to biti riječ i njena suprotnost ili možda muški i ženski oblik te riječi nije bitno, bitno je da to vama bude logično i naravno zanimljivo.
  6. Ukoliko ste u mogućnosti da sami birate teme po kojima učite, učinite svaku lekciju zanimljivom tako što ćete birati teme u kojima uživate
  7. Ponekad morate izaći iz svoje zone komfora, kada obradite sve teme koje su vam zanimljive ili one postanu prelagane, pronažite nešto što će vam biti izazov. Istražite tu temu i proširite svoj vokabular što je više moguće.
  8. Koristite online platforme, pronađite zanimljive igre koje će vam pomoći da napredujete ili utvrdite već naučeno. Memori igre ili tekstovi u kojima nedostaju odrećene riječi mogu učenje i ponavljanje učiniti veoma zanimljivim.
  9. Ne odustajte, ponekad učenje njemačkog može da bude teško. Kada dođete u ovu situaciju samo se sjetite koliko ste znali na početku i napravite listu svega što ste naučili. Kada vidite koliko ste napredovali bićete ponosni na sebe i dobićete novu snagu da nastavite sa učenjem.
  10. Otputujte u neku od zemalja njemačkog govornog područja. Svaki jezik se najbolje uči na licu mjesta. Izaberite jednu od naših kulturnih razmjena i otputujte u Njemačku ili Austriju i usavršite svoje znanje njemačkog jezika.