Obrazovni sistem u Njemačkoj

Obrazovni sistem u Njemačkoj

Obrazovni sistem u Njemačkoj

Školski sistem u Njemačkoj se u mnogome razlikuje od našeg, glavna razlika je u trajanju određenih nivoa obrazovanja.

U Njemačkoj se u osnovnu školu kreće sa 6 godina i ona traje svega 4 godine. To je ujedno i primarno područje obrazovanja u Njemačkoj. U zavisnosti od uspjeha u primarnom području učenici mogu da upišu jednu od 3 škole koje spadaju u sekundarno područje obrazovanja. Te škoje su:

  • Gimnazija;
  • Realna škola i
  • Niža srednja škola.

Gimnazija (Gymnasium) u Njemačkoj traje 6 ili 8 godina, ukoliko želite da polažete ispit srednje zrelosti (maturu) morate završiti 12. razred gimnazije i nakon toga možete upisati fakultet. Ukoliko završite samo 10. razred gimnazije nije potrebno polagati ispit realne škole ali za upis na fakultet morate polagati dodatna 2 razreda. Gimnazija je najbrži put do polaganja mature i upisa na bilo koju visokoškolsku ustanovu u Njemačkoj.

Realna škola (Realschule) traje 6 godina, sistem realne škole je takav da od 7. razreda u mnogim pokrajinama možete birati predmete i tako se opredijeliti za određeno usmjerenje. Nakon završetkamožete polagati ispit realne škole koji vam pruža mogućnost da upišete neku višu školu, započnete stažiranje u nekoj firmi u zavisnosti od usmjerenja ili upišete poslovnu gimnaziju. Nakon polaganja ispita realne škole potrebno je da završite dodatno školovanje u trajanju od 2 godine da biste stekli uslove za upis na fakultet.

Niža srednja škola (Hauptschule) traje 5 godina i smatra se najnižim stepenom obaveznog obrazovanja u Njemačkoj. Nakon završetka niže srednje škole polaže se ispit poslije kojeg postoji nekoliko opcija, a to su: prelazak u realnu školu i polaganje dodatna 2 razreda realne škole, početak praktičnog školovanja za neko zvanje.

U nekim pokrajinama postoje i jedinstvene srednje škole (Gesamtschule) koje spajaju sve tri klasične srednje škole u jednu i pružaju učenicima mogućnost da sami odaberu svoj životni put.

U Njemačkoj se sistem obrazovanja razlikuje od pokrajine do pokrajine ali i u različitim školama, tako da u nekim pokrajinama učenici moraju polagati i dodatni razred nakon završetka gimnazije, kao pripremu za nastavk školovanja na fakultetu.