Jedno od iskustava koja vas ojačaju i daju vam krila!

Jedno od iskustava koja vas ojačaju i daju vam krila!

Jedno od iskustava koja vas ojačaju i daju vam krila!

Mina nam prenosi svoje iskustvo iz Španije. Otkrijete kako ona provodi svoje dane na Majorci.

Otkrivši program kulturne razmene Centra za afirmaciju i razvoj, stvari su mi delovale i više nego idilično da bi bilo istinito. Rad sa decom, koji mi je inače blizak, učenje jezika i upoznavanje španske kulture na Majorci i dva meseca mora… pa gde ćes lepše od toga ?! Međutim, moram priznati da sam bila pomalo skeptična i da nisam znala šta će me dočekati tamo, jer sve to lepo zvuči dok smo kod kuće, ali da li će to izgledati tako i kada dođem nisam bila sigurna i stoga nisam imala nikakva očekivanja. Na moje predivno iznenađenje ispalo je i bolje nego što sam mislila. Deca su me odmah prihvatila, a roditelji su za poželeti. 

Ima da se radi, ali ništa previše zahtevno, što ne radite i kod kuće. U smislu održavanja higijene, rasklanjanja igračaka za decom, nameštanje kreveta i neka od zaduženja što se tiče same dece poput nadgledanja, menjanje pelena, presvlačenje i slično. Takođe, moram naglasiti da se moje slobodno vreme poštovalo i vodili su zaista računa o tome. Po dolasku pustili su me jedno dva dana da dođem sebi, upoznam grad i mama mi je dala dzeparac za ceo mesec. Raspored sam dobijala obično nedeljom uveče sa sve računicom koliko sam zauzeta koji dan, kako bih mogla da organizujem svoje slobodno vreme, a subota od podnoeva i nedelja su mi uvek bili slobodni. 

U dogovoru sa njima sam mogla da menjam raspored kako bih imala više vremena za svoje avanture. Zaista, imala sam potpunu slobodu, nekad i po dva dana nisam dolazila kući jer upoznam ljude pa me put odnese na svoju stranu, ali se javim kako ne bi brinuli, jer ipak su odgovorni za mene dok sam pod njihovim krovom. Ponavljali su mi u više navrata da se slučajno ne ustručavam da ih pozovem u bilo koje doba dana i noći ukoliko imam neki problem. Išla sam čak i na odmor sa njima na Ibicu, upoznala i članove njihove uže i šire porodice. Poslednje dve nedelje ostala sam sama sa majkom i troje dečice tako da je bilo malo napornije.

U globalu, kad sagledam dobila sam i više nego što sam očekivala, naučila sam izuzetno mnogo stvari, od jezika do funkcionisanja mnogočlane porodice, odnosima, izlaženja iz zone komfora i snalaženja u nepoznatoj zemlji, a o sebi ni da ne govorim.. Tako da, ovo je jedno od iskustava zbog kojih nećete zažaliti, koja vas ojačaju, koja vam daju krila, ukoliko ste dovoljno hrabri da iskoračite iz svoje ušuškanosti i date sebi prostora da se osamite i upoznate koliko možete, a da niste ni slutili.

 

Želiš da posetiš Španiju? Učini to već sada PRIJAVI SE