Mjesec dana u Moskvi na besplatnoj ljetnjoj školi

Mjesec dana u Moskvi na besplatnoj ljetnjoj školi

Mjesec dana u Moskvi na besplatnoj ljetnjoj školi

Naši najbolji učenici ruskog nagrađeni su besplatnim ljetnjim kursom  u trajanju od mjesec dana u Moskvi. Za vrijeme svog boravka u Moskvi imaju priliku da idu na časove u jednom od najpoznatijih instituta za ruski jezik “A.S.Puškin” a svoje slobodno vrijeme provode šetajući Crvenim trgom, uživajući u čuvenom sladoledu iz GUM-a, raznim aktivnostima koje su uključile i posjetu Sankt Peterburgu.

U nastavku pročitajte kako su oni doživjeli Moskvu za mjesec dana:

“Gledati balet, slušati muziku ruskih kompozitora u gracioznom ruskom pozorištu, šetati i slušati sa koliko žara Rusi pričaju o umjetnicima koji su tim ulicama hodali i piscima koji su ih opisali – postoji li nešto ljepše?

Za mjesec dana stekao sam nova prijateljstva, svaki dan pričao na ruskom jeziku, upoznavao kulturu i tradiciju, istraživao Moskvu, a uspio sam posjetiti i Sankt Peterburg, grad koji posebno odiše kulturom. Nezaboravno iskustvo!” za Stevana je ovo svakako nezaboravno ljeto.

Mahir nam prenosi svoje utiske:

“Posljednjeg jutra u julu stigli smo na aerodrom Vnukovo, 17 kilometara udaljenog od mjesta gdje ćemo provesti naljepši mjesec. Priče drugih o gradu koji živi 24 sata na dan činile su se malo vjerovatnim, no u to smo se uvjerili već prvi dan. Sve kulture svijeta možete sresti na ulicama Moskve, a svaka veća ulica podrazumijeva minimalno pola sata hoda (ne želim ni zamisliti koliko treba vremena da bi se prepješačio Lenjinski prospekt, koji je dug 16 kilometara). Istraživanjem svih važnih ulica (prosjek dnevnog pješačenja bio je 25 kilometara) susreli smo se sa svim znamenitostima Moskve, a sve zgrade odišu grandioznošću i ljepotom koja oduzima dah.

Nastava na Institutu za jezik Puškin podrazumijevala je šest sati dnevno interaktivnog rada u manjim grupama, u kojima su bili studenti iz raznih država. Razmjena kultura i znanja doprinijela je novim poznanstvima i prijateljstvima. Dobro poznata legenda o sarajevskoj česmi: “ko se jednom napije vode s Baščaršije…” slična je onoj koju koriste i Moskovljani za svoj grad. Da li zbog vode, zraka, ljudi, kultura, grada ili života uopšte, uvjeren sam da će me Moskva opet vidjeti. 

Miljan nam je podijelio i svoje utiske:

“Mjesec dana u Moskvi pamtiću cijelog života! Ovdje sam na Državnom institutu za ruski jezik „A. S. Puškin“ usavršio ruski jezik, upoznao kolege iz cijelog svijeta i odlično se zabavio. Ovaj grad je primamljiv, romantičan i toliko živopisan! Vratiću se! “

Za kraj Tatjana je ovako doživjela Moskvu:

“Mjesec dana boravka u Moskvi je jedno od najljepših iskustava u mom životu. Tih trideset dana proveli smo učeći ruski jezik i upoznavajući se sa ruskom kulturom uz profesore koji su veoma posvećeni svom poslu.

Pored toga, upoznali smo ljude iz raznih krajeva svijeta te smo kroz razgovor i druženje s njimasvaki dan poboljšavali svoje govorne vještine. Trideset dana smo živjeli u Moskvi, obiliazili muzeje, parkove, znamenitosti ili jednostavno samo šetali ulicama. Ono što je mene posebno oduševilo jeste čistoća grada. Iako je Moskva ogroman grad, grad čiju veličinu spoznate kada ga tek posjetite, on je prepun zelenila i nevjerovatno je čist.

Na kraju mogu samo reći da me je Moskva potpuno osvojila i premašila moja očekivanja!

Želite da provedete mjesec dana u Moskvi prvi korak je da nam se javite i krenete s učenjem ruskog 🙂