Izađite iz svoje zone komfora i probajte nešto drugačije!

Izađite iz svoje zone komfora i probajte nešto drugačije!

Izađite iz svoje zone komfora i probajte nešto drugačije!

Iz sunčane Italije nam se javlja Katarina, učesnica programa kulturne razmene sa Italijom. Njeno iskustvo pročitajte u nastavku:

 

Ćao svima, ja sam Katarina. Još kada sam u srednjoj školi počela da učim italijanski jezik javila mi se ogromna želja ne samo da obiđem ovu prelepu zemlju, već i da u njoj živim. Tako da istog trenutka kada sam na facebook-u videla program kulturne razmene, znala sam da je to idealna prilika da doživim Italiju iz ugla pravog Italijana.

Kada sam se prijavila najpre sam razmišljala o boravku u većim italijanskim gradovima, a onda mi se javila porodica iz jednog malog mesta na severu zemlje. Tako da eto, sada vam pišem iz Armena, mesta koji se nalazi u podnožju planine Motarone, između dva jezera okružen prirodom kakvu do sada nisam imala priliku da vidim, ali istovremeno i u blizini nekoliko većih gradova. Ovaj kraj poznat je po dobrom vinu i siru, čijom proizvodnjom se bavi i porodica kod koje sam, tako da sam svakodnevno imala priliku da uživam u isprobavanju istih.

Porodica ima dve devojčice, od pet i godinu i po dana. U početku mi je bilo dosta teško da se uskladim sa njihovim ritmom i svim obavezama koje su me čekale uz dve veoma živahne devojčice. Međutim kada sam pregurala taj početak, od recimo dve nedelje, sve je postalo lakše. Ono što mi je dosta značilo jeste to što sam još tokom razgovora preko Skype-a ostvarila odličnu komunikaciju sa roditeljima, što se nastavilo i pri mom dolasku. Prihvatili su me kao člana svoje porodice i pomogli mi da se što bolje uklopim i upoznam sa njihovom kulturom i običajima, i što je meni bilo jako važno da usavršim svoje znanje italijanskog jezika. Slobodne dane koristila sam za obilaske okolnih gradova i upoznavanje sa potpuno nepoznatim prelepim mestima, koja sigurna sam, sama nikada ne bih obišla. Zbog toga mi je posebno drago što sam ipak izabrala manje mesto, jer ću za ona poznatija verovatno imati veću priliku da obiđem i sama.

Znate kako kažu, da ako hoćete da napredujete i steknete neka nova iskustva morate da izađete iz svoje zone komfora i probate nešto drugačije. Za mene je sve ovo bila jedna velika avantura koju cu sigurno zauvek pamtiti i sa osmehom prepričavati.

Upoznajte i Vi prelepu Italiju klikom na dugme OVDJE