Master studije u Londonu: Iskustva iz prve ruke

Master studije u Londonu: Iskustva iz prve ruke

Master studije u Londonu: Iskustva iz prve ruke

Hello! Moje ime je Ljubica i student sam master studija međunarodnog poslovnog prava na University College London (UCL) u Londonu.

UCL na listi najboljih univerziteta na svijetu trenutno zauzima impresivno 8. mjesto i moje iskustvo taj kvalitet potvrđuje. Ono što je bilo presudno da izaberem UCL među još nekoliko univerziteta od kojih sam dobila ponudu, pored ranga i lokacije, je sam master program koji je osmišljen na način da student bira predmete (module) koji želi da pohađa (sa liste od preko 100 ponuđenih modula) i na taj način kroji svoj sopstveni program. Zamislite, učite samo ono što vam se uči!

Studije su organizovane do najsitnijeg detalja i nudi se mnogo prilika za vannastavne aktivnosti, ne samo karijerno-orijentisane, već i u skladu sa ličnim interesovanjima. U tu svrhu pri Studentskoj Uniji organizovano je na stotitne društava, počev od konsultantskih i programerskih, do onih manje ozbiljnih – ljubitelja kafe, vina ili određene vrste hrane. Ovakav koncept studentske organizacije čini da se nikad ne osjećate sami! Ja sam ove godina bila dio lokalnog tima ELSA-e, najveće svjetske organizacije studenata prava.

Klasa me je izabrala da budem njihov akademski predstavnik, te mi je ta uloga omogućila da shvatim kako stvari funkcionišu iza kulisa i da svoj poriv da sredinu u kojoj učim i boravim učinim boljim mjestom stavim u akciju. Sve moje ideje o unapređenju studenstkog iskustva bile su saslušane i realizovane, uz logističku i finansijsku podršku fakulteta.

Studenti se pitaju za sve, jer je univerzitet tu radi studenata, a ne obrnuto. Tako smo na polovini programa popunjavali upitnike o kvalitetu nastave i tehnikama predavanja za svaki modul koji smo izabrali, kako bi se naši komentari uzeli u obzir u nastavku godine.

Na ispitu se od studenata očekuje da se kritički osvrnu na sve što su čitali tokom semestra o određenoj temi i da daju svoje mišljenje. Predavanja su osmišljena na sličan način, te se ohrabruje interakcija i analiza aktuelnih pitanja u praksi. Ovakav pristup na studijama prava je posebno važan jer se studenti podstiču da kritički pristupaju štivu, a ne da ga pamte kako bi ga reprodukovali.

Prednost studiranja u Londonu je i mnoštvo seminara i konferencija koje se svakodnevno održavaju i na kojima možete čuti riječ prakse i biti u toku sa najnovijim trendovima u svojoj profesiji.

Možete samo zamisliti kako studiranje na ovakvom univerzitetu i život u jednoj od svjetskih prestonica promijeni vaš ugao gledanja na svijet. Rastete brzo, učite o sebi i o životu, možete i što ste mislili da je nemoguće. Iskustvo studiranja u inostranstvu me obogatilo novim znanjima, omogućilo mi da shvatim u kom pravcu želim da gradim svoju karijeru i pružilo mi nove karijerne prilike, ali i nezaboravne uspomene i prijatelje za život, iz cijelog svijeta.

Ne oklijevajte da već danas istražite koje su vam opcije na vidiku i da se upustite u avanturu zvanu studije u inostranstvu!