Najbolja odluka koju sam doneo!

Najbolja odluka koju sam doneo!

Najbolja odluka koju sam doneo!

Iz provincije Sičuan i grada Čengdu, javlja nam se Filip, učesnik programa kulturne razmjene “Upoznaj Kinu”. U nastavku vam prenosimo njegove utiske:

“Šta je prva stvar koja vam padne na pamet kad neko kaže: “Kina”? Reći ću vam šta prođe kroz moju glavu na pomenutu reč…

U Kini sam već više od tri meseca. Kad kažem već, mislim na činjenicu koliko je brzo proletelo vreme tokom mog boravka u ovoj ne više tako stranoj zemlji. Dolazeći u ovu zemlju svakako ne znate šta da očekujete. Ta izdeformisana slika, čiji su kreatori glasine, predrasude, strah od nepoznatog i drugačijeg i zabrinutost bližnjih, ni u jednom pogledu nije parametar za ono što sledi. Mogu vam odmah reći da, blago rečeno sve to možete da bacite kroz prozor. Počevši od opšte informisanosti o zemlji, da je Kina najbrža rastuća ekonomija na svetu, da se bave projektima na globalnom nivou koje završavaju u rekordnom vremenu, da je to najmnogoljudnija zemlja na svetu što čini kinesko tržište jedinstvenim u smislu potražnje i ponude, da imaju više diplomiranih studenata nego bilo koja zemlja i da njihova tehnologija napreduje neverovatnom brzinom. Do onog subjektivnog utiska koji sigurno predstavlja jedinstveno iskustvo, koje će nadam se probuditi radoznalost i stvoriti iskru vatre u vašim avanturistički nastrojenim umovima.

Jezik koji je isprva zvučao kao jezik vanzemaljaca je vremenom postao divna melodija u mojim ušima. Lica koja su naizgled delovala, ako ništa veoma slično, počela su da dobijaju lako prepoznatljive boje. Svakodnevne navike koje su u početku pomalo nedokučive počele su da dobijaju smisao i da me teraju da preispitujem sve ono čemu sam naučen. Tradicija i kultura koji su se održali hiljadama godina u vidu praznika, međusobne komunikacija, govora tela, načina socijalizacije, fizičke aktivnosti, poštovanja prema starešinama, životne vrednosti i drugačijeg pogleda na svet, su više nego vredni divljenja. Voleo bih da kažem da sa lakoćom mogu da zapamtim ime osobe koju sam tek upoznao ali mislim da će to za sada morati još uvek da sačeka. Barem sam savladao veštinu rukovanja štapićima 🙂

S obzirom da želim da nastavim studije u Kini, odlučio sam da se prijavim za program kulturne razmene i mogu sa ponosom da kažem da je to trenutno ako ne i najbolja odluka koju sam doneo do sada u životu. Živim sa kineskom porodicom u Čengdu, glavnom gradu Sičuan provincije. Pored toga što je poznat po izvanrednim kulinarskim specijalitetima i začinjenoj hrani, u ovom gradu se nalazi rezervat za, u ovom gradu svima omiljene, pande. Čengdu je treći najveći grad u Kini, te je sadržaj u skladu sa njegovom veličinom. Porodica sa kojom živim me prihvatila i tretira me kao člana porodice i do sada smo imali prilike i da malo proputujemo Kinom. Za sada sam bio u gradu Xi'an koji je poznat po čuvenim Terakota ratnicima koji su stari više hiljada godina, ostrvu Hainan, koje je može se reći, raj na zemlji i Yunnan koji je poznat kao grad duge zbog raznolikosti etničkih manjina i neverovatnih boja neba.

Imam priliku iz prve ruke da vidim kako je živeti u Kini i s obzirom da imam dalje planove u ovoj državi ovaj program je definitivno uklonio sve sumnje koje sam imao i potvrdio moju fasciniranost ovim narodom. Svim smelim avanturistima preporučujem iskrenog srca. Srećno!”

Ukoliko i Vi želite da upoznate ljepote Kine, prijavite se na sljedećem linku PRIJAVI SE