Veličanstvena, grandiozna, posebna – jednom rječju Rusija

Veličanstvena, grandiozna, posebna – jednom rječju Rusija

Veličanstvena, grandiozna, posebna – jednom rječju Rusija

Bojana je oduvijek željela da posjeti veliku Rusiju i vidi iz prve ruke kako sve izgleda. Da li je Rusija ispunila očekivanja i u čemu je najviše uživala a šta ju je iznenadilo saznajte u nastavku.

Oduvijek sam bila zaljubljenik u Istok. Kao dijete voljela sam čitati o istoriji istočnih naroda.  Privlačile su me zemlje u kojima još živi kultura i tradicija. Među tim zemljama izdvojila se najviše Rusija. Velika ljubav prema svemu što je ,,rusko” pojavila se, mogu slobodno reći, poslije prvih pročitanih knjiga ruskih klasika. Moj prvi odlazak u Rusiju je ujedno i ostvarenje moje najveće želje. Bio je to jednomjesečni boravak 2015. godine. Trenutak koji će mi uvijek ostati urezan u srcu je onaj kada sam prvi put otišla na Crveni trg. Arhitektura na Crvenom trgu ostavlja bez daha. U tom momentu mi je samo pošlo kroz glavu:  sada živim svoju maštu. Ljubitelji arhitekture mogu uživati u starim građevinama klasicizma, moderne itd. ali i savremenim građevinama poslovnog centra Moskva-City.

Moskva je i grad sa mnogo zelenih površina. Svoje slobodno vrijeme sam provodila u predivnо uređenim parkovima u kojima se vrlo često održavaju različiti kulturni događaji (Парк Горького, Парк Победы). Posebno me je oduševilo koliko pažnje posvećuju kulturnim spomenicima. Obzirom na to da je Moskva milionski grad gužve su neizbježne. Međutim, to me ni u jednom momentu nije uznemiravalo jer  moskovski metro savršeno funkcioniše, а unutrašnjost metro stanica je pravi mali muzej. Užurbana dnevna Moskva se u veče pretvara u predivni romantični grad. Ako mene pitate, najljepši zalasci su upravo moskovski.

Ono što mi se tad nije dopalo je  zatvorenost i hladnoća ljudi. Međutim, nakon nekog vremena sam shvatila da su to oni, da ne mogu očekivati da su potpuno isti kao mi. Kada sam sa njima razgovarala o tome, rekli su da i njima nije prirodno kada se mi prilikom upoznavanja stalno smješkamo. Kada smo kod upoznavanja, zanimljivo je da se Ruskinje ne rukuju, osim ako nije u pitanju poslovni sastanak. Sada kad se sjetim svog boravka u Moskvi mogu samo reći da sam živjela pravu bajku. 

Moj drugi odlazak je bio u mnogo manji grad Belgorod. Nalazi se blizu granice sa Ukrajinom. Tu sam takođe provela mjesec dana. Mentalitet stanovnika se ne razlikuje mnogo od moskovskog. Grad je predivan, veoma čist i uređen. Kao i u Moskvi i u ovom gradu se velika pažnja poklanja kulturnim spomenicima, crkvama i manastirima. Obišla sam cijelu Belgorodsku oblast. Ono što je u meni, kao nekog koga veoma zanima istorija, izazvalo posebne emocije je posjeta Kursku ( Kurska bitka je najveća tenkovska bitka u istoriji ratovanja). Jedna od zanimljivih ekskurzija bila je i posjeta ruskom selu. Upoznala sam se sa životom ruskog seljaka, vidjela kako žive i osjetila rusku dušu. Uvjerena sam da svi koji bar jednom odu u Rusiju opet joj se vraćaju. 

Želite da učite ruski jezik u Banjaluci, Sarajevu ili Beogradu?  Naši najbolji polaznici imaju priliku da provedu besplatno mjesec dana u Moskvi ili Sankt Peterburgu a više informacija o kursu ruskog jezika  možete da saznate OVDJE