Dočekajte Kinesku Novu godinu u Kini

Dočekajte Kinesku Novu godinu u Kini

Dočekajte Kinesku Novu godinu u Kini

Kineska Nova godina ili Praznik proljeća ( kin. 春节, chun jie) predstavlja tradicionalni praznik kojim se slavi kraj zime i početak proljeća. Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca po starom kineskom kalendaru.

Praznik proljeća traje 15 dana i 15. dan se obilježava Festival lampiona. Tada se u vazduh puštaju crveni lampioni uz želje za zdravljem, srećom, blagostanjem. Nova godina je praznik kada se svi Kinezi, bez obzira na to gdje žive, vraćaju svojim kućama u Kinu da bi sa porodicom proslavili ovaj praznik. Praznik proljeća se slavi uz tradicionalna jela, oblači se svečana odjeća, ukrašavaju domovi, kupuju pokloni, a na vratima i zidovima kuća mogu se vidjeti crvene hartije sa natpisima na kineskim znakovima kojima se želi blagostanje, sreća, novac i dugovječan brak sa mnogo djece. Djeca dobijaju novac u crvenim kovertama kao poklon za praznik, a poslodavci zaposlenima u firmama takođe daju bonuse u crvenim kovertama.

Običaj je da se na trpezi nađe riba i da se ne pojede cijela. Ovaj običaj dolazi iz davnih vremena i riba kod Kineza simbolizuje bogatstvo i izobilje, a ukoliko je ne pojedu cijelu, uvijek će imati i više hrane nego što je potrebno. Pored toga, običaj je da se obuče nova i svečana odjeća, kao simbol rađanja nove godine i promjene koju donosi. Dan pred Praznik proljeća, detaljno se očisti kuća. Nerijetko se stolarija ofarba u crveno, a vodi se računa da se svaki ćošak očisti kako bi se izbacila stara energija i otvorio prostor novoj. 

Cijela Kina za vrijeme proslave prosto pršti od vatrometa i buke. Prema legendi, na taj način se tjera čudovište Nian – pola zmaj, pola lav koje izlazi iz skrovišta kako bi napadalo ljude. Mitsko biće se takođe plaši i crvene boje, pa je to još jedan od razloga zbog čega je u periodu proslave svaki kineski dom okićen sa ukrasima crvene boje.

Kineska tradicija proslavljanja Praznika proljeća nastavila se i danas, bez obzira na ubrzanu modernizaciju i sve veći broj Kineza koji studiraju i rade u inostranstvu. 

Razmišljate da dočekate narednu Kinesku Novu godinu upravo u Kini? Kako sve izgleda iz prve ruke? 

Pošaljite nam svoju prijavu već sada PRIJAVI SE