Ovaj program je izuzetna prilika da steknete nova iskustva!

Ovaj program je izuzetna prilika da steknete nova iskustva!

Ovaj program je izuzetna prilika da steknete nova iskustva!

Maja nam se javlja sa programa “Upoznaj Španiju”. Ona je svoje utiske opisala kroz intervju o svakodnevnim aktivnostima, za sve vas koji ozbiljno razmišljate da se prijavite na neki od naših programa.

CAR: Kome bi preporučila program kulturne razmene, odnosno posvetila ovaj članak?
Maja: Ovaj članak namenjen je svima onima koji su željni novih iskustava i spremni su da se potrude da dođu do njih. Objasniću proceduru kako postati jedan od kandidata na programu kulturne razmene i šta to sa sobom nosi.
 
CAR: Kako bi opisala ukratko program kulturne razmene?
Maja: Na početku je bitno naglasiti da kulturna razmena nije igra, niti karta za godišnji odmor. Kulturna razmena i pored svih lepih trenutaka i novih iskustava, nosi sa sobom i sticanje velikog iskustva i neprocenjivog znanja. Poenta je upoznati se sa novom kulturom i porodicom i integrisati se u njihov svakodnevni život, što i nije najjednostavnije, posebno na početku. Ali nakon ovog “zastrašujućeg” dela, preći ću na lepe aspekte ovog programa. 
 
CAR: Kako izgleda procedura za pristup ovom programu, sa tvog aspekta?
Maja: Nakon što se prijavite za ovaj program, neophodno je napisati motivaciono pismo porodici, aplikaciju i poslati video u kome se predstavljate. Centar za afirmaciju i razvoj vam ovo olakšava jer vam daju primer kako to treba da izgleda. Od trenutka kad pošaljete ovo vaše obaveze se završavaju, nakon toga preostaje samo intervju sa porodicom, kupovina karte i pakovanje kofera. 
 
CAR: Šta je suština programa kulturne razmene?
Maja: Suština ovog programa je da za dato vreme, postanete novi član te porodice. To možda zvuči neobično, ali verujte mi, većina porodica u okviru ovog programa upravo to i želi. Iz prostog razloga, što će, s obzirom na to da živite u istoj kući, ovakav odnos izuzetno olakšati vaš zajedniki život. Nijedan odnos nije savršen, uvek postoje stvari koje smetaju i jednoj i drugoj strani, ali se ovakvi problemi, najčešće lako i brzo rešavaju razgovorom. Ovo naravno ne znači da vi stvarno postajete član njihove porodice i da možete da se ponašate krajnje nonšalantno, jer ipak vaš boravak tu u velikoj meri zavisi od njih, sledstveno tome neke granice moraju da postoje. Ukoliko uspostavite ovakav odnos gotovo sigurno vam je zagarantovan odličan provod i prijateljstva sa datom porodicom koja mogu da traju doživotno.
 
CAR: Gde si ti smeštena?
Maja: Ja sam trenutno u Španiji u blizini grada Pontevedra.
 
CAR: Reci nam par reči o porodici.
Maja: Porodica u kojoj sam smeštena je izuzetno fina, izlaze mi u susret u svakom trenutku, ne bih mogla da nazovem ovu avanturu uspehom da se oni prema meni ne ponašaju onako kako se ponašaju, to jest sa takvim poverenjem, prijateljstvom i razumevanjem. Od samog početka sam se osećala kao deo porodice i celokupnu promenu su mi izuzetno olakšali.
 
CAR: Koliko je dece u porodici sa kojom provodiš vreme?
Maja: Imaju jedno dete, zove se Unai, ima 4 godine i sa njim sam od 9 do 3 od ponedeljka do petka. Doručkujemo zajedno, idemo u park i na plažu i igramo se različitih igara.
 
CAR: Veliki broj kandidata zanima kakve su mogućnosti za putovanje na programu. Kakvo je tvoje iskustvo?
Maja: U svoje slobodno vreme putujem, obilazim obližnje i ne tako obližnje gradove. Bila sam u Korunji i Portu, a uskoro idem u Lisabon. 
 
CAR: Šta bi svim čitaocima poručila za kraj?
Maja: Ovaj program je izuzetna prilika da se osamostalite i steknete nova iskustva. Svima ga toplo preporučujem i želim vam sreću da i vaše porodice budu tople i srdačne poput moje.