Španija će vas dočekati u velikom stilu

Španija će vas dočekati u velikom stilu

Španija će vas dočekati u velikom stilu

Prenosimo utiske učesnice programa kulturne razmene sa Španijom, Zorane:

Počela bih ovaj tekstić Balaševićevim stihom: „Ole, danas sam pun neke Španije, triput sam živeo tamo…“ Nisam, ali mislim da ću nakon ovog iskustva ozbiljno početi da razmišljam o tome!

Prošlog septembra slučajno sam ’naletela’ na stranicu Centra za afirmaciju i razvoj i posvetila par minuta da vidim o čemu se radi… Pročitala sam da pružaju mogućnost odlaska u Španiju, preko programa kulturne razmene “Upoznaj Španiju” i pomislila kako bi to bilo zaista divno iskustvo! Misao po misao, korak po korak i evo mene u Madridu, pišem vam nakon tri nedelje mog boravka u Španiji! Putokaze mi je davala Jelena, koja radi u agenciji, ja sam ih pratila, sakupljala i slala sva potrebna dokumenta. Zaista sam joj zahvalna jer je uvek tu, sa brzim odgovorom na svako moje pitanje. Osim toga, raduje se zajedno sa mnom i delimo oduševljenje novim gradovima!

Ono što je najvažnije da biste se uspešno uklopili u novu sredinu, morate biti sigurni u svoju odluku – da želite otići od kuće na neko vreme i upoznati novu kulturu i treba da budete spremni da prihvatite odgovornost i ispunite svoj zadatak – da naučite decu engleski.

Porodica u kojoj sam sada je zaista srdačna, otvorena, spremna za dogovor, roditelji su brižni i pažljivi i trude se da mi približe sve ono što tek upoznajem iz njihove kulture, počevši od kuhinje preko običaja do istorije gradova. Upoznala sam i neke članove šire porodice koji su me prihvatili kao da sam im rođaka! Ostvarila sam dobru komunikaciju sa roditeljima, što je možda čak i najbitnija stvar, posebno ukoliko vama ili njima nešto ne odgovara – promena se pokreće razgovorom. Tokom nedelje čuvam devojčicu koja ima 12 godina, provodimo jutra zajedno, idemo u park, kupamo se u bazenu, radimo engleski, gledamo crtane… Poslepodne odmaramo, imam slobodno vreme koje mogu da organizujem kako ja želim. Preko vikenda putujem sa njima – obišli smo obližnje parkove, Segoviju – mali gradić nedaleko od Madrida, penjali smo se na vrh planine Bola del Mundo, a ovaj vikend idemo u Salamanku i Avilu. Što se energije Madrida tiče, jedna velika mešavina tradicionalnog (muzeji, stare zgrade, spomenici…) i modernog (parkovi klubovi, restorani…). Stekla sam neke prijatelje iz drugih zemalja koji su takođe na programu kulturne razmene u Madridu, tako da se okupljamo jednom nedeljno kako bismo razmenili iskustva, priuštili zabavu i odmor.

Želim da vas ohrabrim ukoliko razmišljate o ovoj avanturi i da vam kažem da će vas Španija zaista dočekati u velikom stilu, vaše je samo da se prepustite i date najbolje od sebe! 🙂

Ukoliko i vi želite da učestvujete u programu kulturne razmjene sa Španijom možete se prijaviti klikom na dugme – PRIJAVI SE