Moje mesto pod španskim suncem

Moje mesto pod španskim suncem

Moje mesto pod španskim suncem

Marija je odlučila da narednih 6 mjeseci provede upravo u jednoj od najljepših i najatraktivnijih evropskih država – Španiji. Pročitajte kako izgledaju  njeni dani u najsunčanijem dijelu Evrope.

Vođena neopisivom željom za putovanjima i pokretom, a otvorena za raznorazne mogućnosti, odlučila sam da se upustim u avanturu zvanu program Upoznaj Španiju. Kako poznajem jezik i oduvek sam imala želju da je obiđem, odlučila sam se za Španiju. U ostvarenju mojih planova pomogao mi je Centar za afirmaciju i razvoj i njegovi srdačni saradnici posvećeni tome da svojim kandidatima obezbede najbolje uslove za život i boravak u inostranstvu.

Nije lako napustiti sve i otići u nepoznato, čak ni ako je to samo na određen vremenski period. Postoje razni rizici i niko ne može da zna šta je ono što nas čeka i što će se dogoditi. Ali kada neko jednom donese odluku, treba čvrsto da veruje u sebe i gleda pozitivno na ono što će tek uslediti.

Španija me je zaista dočekala raširenih ruku i učinila da se osećam dobrodošlom. Prva porodica koja me je kontaktirala bila je sa juga Španije, iz Andaluzije, i preciznije, iz Sevilje. Odlučila sam da pristanem i započnem svoj put na jednom od, kako kažu, najtoplijih mesta u Evropi. Tokom celog procesa selekcije bila sam u konstantnom kontaktu sa saradnicom iz Centra, koja je bila na raspolaganju i trudila se da odgovori na sva moja pitanja. A ono što mi je posebno značilo, bilo je to što sam takođe sve vreme bila na vezi sa majkom iz porodice u koju sam išla. Na sve moje sumnje odgovoreno je strpljivo, uz puno detalja i različitih predloga i rešenja. Već na početku uvidela sam da je porodica koja me je izabrala draga, prijateljski nastrojena i raspoložena da se upusti u jedno novo iskustvo baš kao i ja.

Svoje putovanje upotpunila sam posetom Madridu odmah po sletanju, gde sam imala priliku da obiđem Aranjuez, Madrid i Toledo, a onda sam se spustila ka Sevilji. Sve je bilo kao što je bilo unapred dogovoreno. Dočekao me je mlađi nasmejani bračni par sa dvoje male dece iz kojih je isijavala razigranost i pozitivna energija. Jednom kada sam se smestila i ušla u ritam, počela sam da se osećam kao kod kuće. I što je mnogo važnije, postala sam član porodice. Kuća u kojoj sam ispunjena je dečjom grajom, smehom, novim idejama, osvežavajućim razgovorima i predstavlja jedno lepo mesto za život. Govorim najviše na engleskom i nastojim da decu uvek naučim nešto novo, a ostatak vremena vežbam svoj španski. Imam određene poslove po kući koje radim radnim danima, a koji su lagani i ne oduzimaju mnogo vremena. Sa decom sam posle njihove škole, i to ne svim danima. Najčešće odlazimo u park ili na neko od igrališta za decu kojih ovde ima mnogo. Roditelji su često prisutni, što olakšava ceo proces i čini da se osećam sigurnije. Imam dosta slobodnog vremena na raspolaganju i koristim ga da obilazim druga mesta, razgledam, fotografišem i isprobavam nove ukuse.

Španija je prelepa zemlja, a ljudi su veoma srdačni, uvek dobro raspoloženi, druželjubivi i otvoreni prema strancima. Moj tanjir je uvek pun, slobodna sam da se krećem kako želim i nikada mi ništa ne nedostaje. Osećam se prihvaćeno i dobro i zahvalna sam sebi što sam se odlučila na ovako nešto i svima onima koji su pomogli da se to i ostvari!

Želite li i vi učestvovati u programu kulturne razmjene sa Španijom možete se prijaviti upravo ovde – PRIJAVI SE