Jedno sasvim novo i neobično iskustvo puno uzbuđenja

Jedno sasvim novo i neobično iskustvo puno uzbuđenja

Jedno sasvim novo i neobično iskustvo puno uzbuđenja

Iz Šangaja nam se javlja Miloje, učesnik projekta “Pohod na istok”. U nastavku pročitajte njegove utiske:

“Život u Kini. Odakle početi? Od početka.

Još od sletnja na Šangaj Pudong aerodrom, prvog dana mog dolaska ovde, shvatio sam da će ovo biti jedno sasvim novo i neobično iskustvo puno uzbuđenja. Pitate se šta je drugačije? Sve je drugačije. Prvo što upada u oči jesu ogromni neboderi kakvih nema u našem regionu, a ni u Evropi, čini mi se. Takođe, druga najviša zgrada na svijetu “Šangaj tauer”, ne znam koliko je visoka, ali je visokaaaaaa. Vozeći se tako gradom, gledam oko sebe, vidim samo kineske znakove, te poneki na engleskom. Ništa mi nije jasno, osim da će biti pravi izazov sporazumeti se sa meštanima.

Pa tako u početku kad god bih naručio hranu u restoranu, pokazao bih siku. Gdje god vidim meso, ja pokažem prstom i činilo se jednostavno. Međutim, poslije drugog zalogaja shvatim da počinjem da se gušim, jer sam dobio nešto vrlo ljuto. Usta mi gore, šok, tražim vodu da se osvežim, dobijem vruću vodu, još jedan šok za mene. Mislim se… da li se to oni šale sa mnom? Stvarno nije u redu. Ipak sam ja gost. Ali ne. Kinezi inače jedu vrlo ljuto i začinjeno, a ako zatražite čašu vode, uvek ćete dobiti vruću ili makar toplu vodu i to je najnormalnija stvar. Zato upamtite dobro, vi koji ne volite ljuto i začinjeno – BU JAOLA znači da ne želite ljutu hranu. Ako planirate da posetite Kinu, naučite ovo, a vi ostali egzibicionisti, neka vam je sa srećom.

Kad smo kod hrane, u Šangaju postoji milion raznih restorana. Vrlo sam pozitivno iznenađen izborom i svako će, siguran sam, naći ono što voli. Dakle, ne bojte se, nećete ostati gladni. Kinezi su jako ljubazni prema strancima. Gde god da odem, osećam se jako prijatno. Osoblje se uvek trudi da ostavi što je bolji mogući utisak i naravno, žele da se vratimo uvek baš kod njih, pa se nemojte čuditi ako vam kuvar u restoranu pošalje piće ili specijalitet na probu. Naviknite se na gužvu, gužva na ulici, gužva u prevozu, gužva svuda, ali nemojte se nervirati. U Kini ste – najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu”.

PRIJAVI SE