Kina je jedna od najlepših zemalja koje sam do sada posetio

Kina je jedna od najlepših zemalja koje sam do sada posetio

Kina je jedna od najlepših zemalja koje sam do sada posetio

Svi smo čuli za Kinesku novu godinu, a ako želite da pročitate kako je slavlje izgledalo iz prve ruke, prenosimo vam utiske kandidata Igora. Uživajte!

“Kina je jedna od najlepših i kulturno najraznovrsnijih zemalja koje sam do sada posetio, i u to sam imao prilike da se uverim u više navrata. Isto tako ste i svi vi, čitaoci mojih članaka, uspeli da primetite isto, i nadam se da sam vas bar malo inspirisao za planiranje sledećeg putovanja. Do sad sam vam rekao mnogo toga o životu u raznim delovima ove zemlje – o životu u prestonici, o životu u najvećoj svetskoj metropoli, o životu u bivšoj britanskoj koloniji koja trenutno ni sama nije potpuno svesna svog statusa i državnosti. Sve u svemu, o životu u Kini ste od mene mnogo čuli u nekom svakodnevnom smislu. Ovoga puta bih se fokusirao, ne nužno na Šangaj, već na jednu posebno zanimljivu tradiciju ove zemlje, a to je naravno Nova godina.

U toku ovog perioda, možda je čak i svetski poznato, da cela zemlja odlazi na odmor u trajanju od dve-tri nedelje. Naravno, prodavnice, restorani, bolnice i tako neke osnovne delatnosti rade, kao i uvek. Ne morate se bojati, nije baš kao vikend u prosečnom nemačkom gradu. Ali svakako, snimci na kojima na šangajskim ulicama nema nijednog vozila na duže od jedne milisekunde su više nego zapanjujući. Grad koji vrvi od previše ljudi u svakom momentu, bukvalno se pretvara u grad duhova u ovom periodu.

Kada sam birao period dolaska, svakako sam imao u vidu da ni slučajno ne smem da propustim februar i Novu godinu. Nikada ne biste poverovali koliko se cela zemlja promeni u toku ovih nedelja. Sve je okićeno gomilama crvenih lampiona, svaki ulaz i vrata svakog stana su izlepljeni crvenim ukrasnim papirima, obično sa ponekim kineskim karakterom ili crtežom nekog lika iz duge i veoma bogate kineske mitologije. Iako nema ljudi, sve je nekako prepuno života i neke čudne radosti u etru.

Kako to bude svuda u svetu, u vreme praznika možete na televiziji videti svake godine ponovo i ponovo reprizirane jedne te iste filmove. Za razliku od Home Alone u Americi, ili Žikine dinastije i Breninih filmova na Balkanu, ono što na kineskim televizijama možete videti su razne varijante legende o Sun Wukong-u, svetski poznatom pod imenom Monkey King (Kralj majmuna), uglavnom pod nazivom Putovanje na zapad. Ovaj majmun, za slučaj da nekim trikom ipak postoji neko ko za njega ne zna, poznat je lik budističkih i posebno kineskih mitova, koji je išao na zapad da bi se sukobljavao sa bogovima… Zašto ovo spominjem uopšte, čovek je budsitički pandan Isusu Hristu, naravno da znate sve o njemu. Ono što je možda specifično vezano za kulturu ove zemlje, to je činjenica da na njihovim letovima u zemlji, takođe puštaju neku od mnogobrojnih varijacija ovog filma. U svako doba godine.

Tradicija proslavljanja Nove godine, nekim čudom ni mene nije zaobišla, iako tehnički niti sam bilo čije dete u Kini, niti sam više dete en general. Kao i sva ostala deca (lol) i ja sam dobio od njihove rodbine pokoju crvenu koverticu sa novcem. Naravno, nisam ni ja bio škrt, pripremio sam poklone za celu porodicu, doduše u jednom malo drugačijem obliku, da im predstavim kako to mi inače slavimo praznike na Balkanu.

Nadam se da će vam svima i ova Nova godina (ključna reč „ova“) doneti mnogo novca, jer ste do sada verovatno naučili da se za sve ostalo i sami snađete. Takođe, nadam se da ćete negde u svoj kalendar ubeležiti i ovaj pokretni praznik i ovu zemlju i krenuti polako da taj novac stavljate na stranu zarad posete istog i učestvovanja u njemu. Do nekog sledećeg puta…”

 Šta čekaš? Prijavi se i ti 
PRIJAVI SE