Mogu obećati da se nimalo nećete pokajati

Mogu obećati da se nimalo nećete pokajati

Mogu obećati da se nimalo nećete pokajati

Ukoliko imate želju da i Vi posjetite daleku Kinu, donosimo još jednu priču iz prve ruke koju nam je poslao Igor:

“Život u Kini je do sada bio, blago rečeno, fascinantan – potpuno drugačija kultura, mentalitet, hrana, običaji, svi! Koliko god da je čovek spreman na to da će stvari biti potpuno drugačije i nimalo očekivane, ne može, a da se ne iznenadi kada postane deo jedne toliko drugačije civilizacije. Nedostatak putovanja zasigurno je jedan od glavnih krivaca zbog čega ljudi postaju sve zatvoreniji i možda čak i manje sposobni za normalan život. Svakako, najtoplije preporučujem (i štaviše mislim da je neophodno) jedno ovakvo putovanje, prelazak u potpuno drugu kulturu i civilizaciju, koji vrlo lako menja pogled na svet!

Naravno, čak i u okviru takve promene stanja, ne vredi mnogo biti stacioniran samo u jednom gradu, sve i da je to najmnogoljudnija svetska metropola, kao u mom slučaju. Stoga ću vam ovoga puta reći nešto o svom pohodu, ovoga puta ne na istok, već na jug, u jugo-zapadnu provinciju Kine, Yunnan, na granici sa Mijanmarom.

Mislim da je u redu da sada najavim spojler: ako ste fan toplije klime, svežeg planinskog vazduha, prelepog plavog neba sa malim brojem oblaka, i tropskog i zimzelenog drveća, i naravno novih iskustava, obavezno nastavite sa čitanjem. Ako ipak niste, i dalje slobodno nastavite sa čitanjem, jer ko zna šta će vam se tačno svideti u kom momentu.

Yunnan je zemlja puna nekih čudnih možda kontradiktornosti. Inicijalni šok nastupio je čim sam na sredini ulica ugledao zimzeleno drveće koje se uzdiže neposredno pored palmi! Iako se ova provincija ne nalazi u primorju, na dalekom jugu klima je značajno toplija, te se palme i tropsko voće koje na njima raste podrazumevaju. S druge strane, na visini od preko 1,500m iznad nivoa mora, zimzeleno drveće uopšte nije neočekivana pojava. Ali trenutak kada ih ugledate zajedno… Naprosto neprocenjivo.

Drugi šok usledio je kada sam morao da skinem zimsku jaknu i nosim je u ruci. Šangaj je bio značajno hladniji u tom trenutku, između 0 i 10 stepeni. U Yunnan-u sam noću ipak morao da obučem duks ili neku tanju jaknu. Preko dana, usred zime, hodao sam po prirodi u kratkim rukavima. Zaista nije bilo potrebe za bilo čim toplijim.

Hrana u ovoj provinciji je drugačija od one u Šangaju. Naravno, svuda u Kini gde jedete tradicionalnu hranu, to zapravo i jeste sve tradicionalna kineska hrana (ne ono smeće koje služe u Evropi i Americi po „kineskim“ restoranima). Ali naravno, u zemlji sa tolikim brojem provincija, velikih gradova, velikog miksa kultura, nije uopšte neočekivano na jednom mestu jesti tradicionalnu hranu koja se neuporedivo razlikuje od tradicionalne hrane u susednom gradu. A kamoli u provinciji na drugom kraju zemlje. Velika prednost ovakve površine države i kombinacije potkultura u njoj jeste i ta što južno voće, mnogo sočnije i slađe od onog na koje ste navikli, možete jesti u svim delovima Kine. Ali je, naravno, najukusnije tu gde i raste. Moram priznati, nisam siguran ni šta sam sve od voća jeo, niti kako se ono zove na nekom drugom jeziku. Dragonfruit (zmajevo voće, dakle valjda), starfruit (karambola), neke čudne sorte jabuka za koje u životu ne biste pomislili da su jabuke… I svašta drugo tome slično. I različito!

S obzirom na to šta smo sve obišli u Yunnan-u, morao bih da napišem putopis, a ne članak. Ali moram se ovim putem srdačno zahvaliti lokalnom stanovništvu koje nas je sprovodilo do vulkana u Tengchong-u, po vulkanskim selima u okolini, do banje i izvora termalne vode, do jezera Fuxian, po gradu Kunmingu, od atrakcije do atrakcije. U nekoj od ranijih priča sam već spomenuo neverovatnu gostoljubivost kineskog naroda, međutim stanovnici ove provincije su još i dodatno izvukli prosek tom osećaju, makar u mojim očima.

Ako se pitate gde otići sledeće godine na zimovanje, ili čak ove, pošto neće zima toliko brzo proči, ja ću vam najtoplije (u bukvalnom smislu) preporučiti bilo koji deo kineske provincije Yunnan. I mogu obećati da se nimalo nećete pokajati! Pozdrav do neke sledeće avanture!”

Ako i ti želiš da saznaš više o ovom programu prijavi se! 
 PRIJAVI SE