Usudite se, prijavite se i započnite avanturu!

Usudite se, prijavite se i započnite avanturu!

Usudite se, prijavite se i započnite avanturu!

U nastavku prenosimo utiske učesnice projekta “Upoznajmo Njemačku” – Milice.

“Kada bih svoje utiske tokom dosadašnjih 5 meseci boravka u Nemačkoj trebala da rezimiram u jednoj rečenici, onda bi ona ovako glasila: Milice, svaka ti čast na hrabrosti što si se usudila! I naravno, preporučila mladim ljudima da se rado prijave za ovaj program kulturne razmene.

Odlučiti se na korak da se čitava godina provede u stranoj zemlji, u stranoj porodici, na stranom jeziku, među drugačijim kulturnim navikama, definitivno je nešto što podrazumeva odlučnost, hrabrost, istrajnost i upornost. Uhvatiti se u koštac sa izazovima, izaći jači kroz ophođenje sa njima, pomerati sopstvene granice, razvijati se na ličnom planom – sve su to posledice jedne takve odluke. I zato kažem, mladi ljudi, koji ste voljni da napredujete, prijavite se!

Sada mogu sa sigurnošću da tvrdim da su moja ne tako prijatna iskustva sa prvom porodicom u Bohumu imala zapravo i svoje ljepše strane. U tom pogledu bih posebno napumenula poznanstva sa nekolicinom ljudi, koji su bili podrška, okolni gradovi koje sam obilazila, poput Esena, Diseldorfa, Hatingena, mogućnost da pohađam kurs nemačkog jezika, ali i da obiđem  gradove kao što su Visbaden i Majnc, koji su u susednoj saveznoj pokrajini.

 Usledile su prelepe dve nedelje u Visbadenu, uključujući i posetu Frankfurtu, novogodišnji vašari, isprobavanje nemačkih kobasica, pečenog krompira sa puterom, punša, odlasci u bioskope, u muzej, upoznavanje novih ljudi, poseta konferencijama i stručnim predavanjima, i naravno nova porodica, novi život, nove navike.

Srećom, taj novi period prilagođavanja nisam ni osetila, jer je reč o porodici, u kojoj se osećam dobro, koja je gostoljubiva, puna razumevanja i spremnosti da pomogne. I kada postoji obostrano razumevanje, onda ni dnevne obaveze ne budu teret. Zajednički život sa decom, pored usavršavanja stranog jezika, doprinosi i vežbanju strpljenja i razumevanja drugih, ali donosi i puno smeha. Jer, ne zaboravimo koliko su deca maštovita i kreativna u stvaranju svojih ideja. E da, slušanje opera za decu je postalo poseban užitak! Postoje tako večeri kada se npr. odlučim za „Figarovu ženidbu“ i to mi dođe kao uspavanka za laku noć. 😉

Nova poznanstva, provođenje vremena sa druželjubivim ljudima, uz kafu, uz specijalitete azijske ili evropske kuhinje, igranje mini-golfa, poseta fitnes centra (3 do 4 puta nedeljno-tako stoji među mojima „Gute Vorsätze“ 😀 ), pohađanje kursa nemačkog, duge šetnje pored jezera, učešće u kulturnim događajima, provođenje vremena sa decom, pa može li lepše?! Zato i rekoh već dva puta: usudite se, prijavite se i započnite avanturu! Živeli!

Ukoliko želite da učestvujete u programu kulturne razmjene sa Njemačkom, prijavite se klikom na dugme  PRIJAVI SE