Šta su spotske stipendije za studije u SAD?

Šta su spotske stipendije za studije u SAD?

Šta su spotske stipendije za studije u SAD?

Sportske stipendije su novčana sredstva koja student-sportista dobija od univerziteta, a za uzvrat nastupa za njegov sportski tim. U SAD se ukupno stipendira 29 sportova za momke i devojke od kojih su najzastupljeniji kod nas: košarka, odbojka, fudbal, tenis, plivanje, vaterpolo, atletika, itd..

Cena godine školovanja zavisi od jačine univerziteta i kreće se od 20.000$ do 40.000$. U cenu su uračunati: predavanja, knjige, tutori, troškovi stanovanja, takse i hrana. Ukoliko student-sportista dobije 100% stipendiju, pokriveni su mu svi ovi troškovi. U cenu stipendije nisu uračunati: avionska karta, zdravstveno osiguranje, viza i priprema za odlazak. Takodje, univerzitet snosi troškove sportskih putovanja ( avionske karte, smestaja, ishrane.. ) i obezbedjuje sportistima opremu.

Visina stipendije koju sportista može da dobije zavisi od njegovog sportskog nivoa. Najčešće se dodeljuju 100% stipendije za devojke ili od 60% do 90% za momke iz razloga što su jedni od najpopularnijih muških sportova na američkim univerzitetima američki fudbal i bejzbol, koji nose veliki broj stipendija i za razliku od ženskih sportova, ostaje manje finansijskih sredstava iz budžeta za finansiranje onih sportova koji su kod nas popularni. Npr. u muškom teniskom timu, koji broji 6 igrača i još minimum 2 igrača, rezerve, trener ima na raspolaganju samo 4,5 pune stipendije, koje treba da rasporedi na minimum 8 igrača, tako da svi budu zadovoljni. Kome dodeliti manju, a kome veću stipendiju u timu, odlučuje isključivo trener u zavisnosti od kvaliteta i rezultata igrača. Takodje, treba napomenuti da se sportska stipendija dodeljuje na godinu dana, nakon čega trener ponovo pravi raspodelu budžeta na osnovu postignutih sportskih rezultata. Ovo važi ukoliko ste dobili djelimičnu stipendiju. Koliku će stipendiju student dobiti, zavisi i od vremenskog perioda kada se upisuje na univerzitet.

Na studije u SAD se može otići u januaru ( spring semester ) ili u avgustu ( fall semester ).

Takodje, treba naglasiti da kao internacionalni student Vi ste automatski kvalifikovani da dobijete internacionalnu stipendiju koja je nezavisna od sportske stipendije, za ovu stipendiju mozete aplicirati ako Vam je prosek ocena 3.5 (Npr. što je ekvivalentno sa 4.5 u srpskim srednjim školama). Ove stipendije se kreću između $2000 i $8000 po semestru. Kombinovanjem sportske i internacionalne stipendije možete dobiti potpunu finansijsku pokrivenost ili takozvanu punu stipendiju.