Kina je mnogo više nego što sam zamišljala

Kina je mnogo više nego što sam zamišljala

Kina je mnogo više nego što sam zamišljala

Nakon četiri mjeseca boravka u Pekingu, Danka je podijelila svoju priču sa nama. U nastavku vam prenosimo njena iskustva.

“Pre 4 meseca, i meni su svi Kinezi bili isti, i meni je njihov jezik bio “đing, čing, čang” … I meni je kineska hrana bila pirinač i kiselo – slatka piletina. Ne i danas. Kina je nešto sasvim drugo, Kinezi su nešto sasvim drugo, jezik i hrana su sasvim drugačiji,” navodi Danka.

Nakon svog puta od 24. sata stigla je i u Peking gdje su je dočekale “gužva u saobraćaju i smog u vazduhu,” kako ona sama kaže, i naravno porodica sa kojom će da proživi svoju nezaboravnu avanturu. Sve je počelo na to božićno jutro kada je “mesto pečenja, sarme i ruske salate” probala “pileće nogice, Tofu sir, knedlice…I još nekoliko nepoznatih specijaliteta.” To je naravno nije spriječilo da uživa u trenutku i polako počne da upija sve što se odvijalo oko nje.

Veoma brzo, nastavila je sa upoznavanjem ne samo porodice i njihove hrane, već i grada u kojem je boravila, Pekinga: “Ubrzo nakon hrane i porodice, počelo je i moje upoznavanje sa Pekingom. Svakog dana sam imala slobodno prepodne, i bila sam rešena da to vreme što bolje iskoristim. Hladna, oštra i suva zima u Pekingu me nije sprečila u mojoj nameri. Petnaest linija metroa koje su na početku bile nemoguća misija ubrzo su postale svakodnevnica, kao i vožnja od sat i po vremena do brojnih pekinških turističkih atrakcija. Nakon 2 nedelje, počeli su i moji časovi kineskog. Paloma iz Meksika, Rosa iz Teksasa, Malik iz Kanade i ja smo se, uz našu kinesku učiteljicu trudili da što bolje i brže savladamo osnove kineskog jezika. I tako je iz nedelje u nedelju moje ‘ni hao’ prerastalo u cenjkanje sa uličnim prodavcima.. Viljušku i nož su zamenili štapići, pastu su zamenile nudle. Od najmlađe sestre sam postala đjeđje (starija sestra) za Rubi,” priča ona sa uzbuđenjem.

Mnogo riječi hvale je imala i za porodicu, a naročito za malu Rubi s kojom je provodila i najviše vremena: “Moj zadatak je bio da radim engleski sa njom. U teoriji, naš odnos je trebao da bude poput odnosa ‘nastavnik-đak’. Možda je i bio na trenutke. Ali smo nas dve vremenom postale sestre i drugarice. Za jednu sedmogodišnju devojčicu i više nego pametno dete postalo je sastavni deo mog života. Njena pitanja, ideje, izjave i reakcije su mi mamile suze na oči. Ona je zaista posebna!”

– Rubi –

Kinesku novu godinu je provela u krugu porodice, gdje je uspostavila brojna nova poznanstva i naučila mnogo toga o najbitnijem događaju u godini. Ona kaže da je porodica uvijek gledala kao člana porodice, tim se i ona osjećala bliskom s njima i uživala u svakom trenutku.

U toku četiri mjeseca uspjela je da posjeti i druge destinacije, ne samo Peking, pa tako navodi da je imala priliku da vidi „Tiananmen square, Forbidden city, Beihai Park, Qianmen, Wangfujing, Summer Palace, Temple of Heaven, Temple of Sun, Art District, Fragrance Hill, neizostavni Kineski zid.”

Za kraj, ne tako lakog koraka kao kad je dolazila, spakovala je svoje kofere i teška srca se pozdravila s Rubi: “Rubi me ispraća uz malo pismo, veliki zagrljaj, suze i “Ćao”. Krećem ka aerodromu. Gužva u saobraćaju, smog u vazduhu, ja u haosu.”

“Kina je mnogo više od svega što sam zamišljala!”

Danka se vratila kući bogatija za jedno veliko životno iskustvo. Ukoliko i vi želite da upoznate Kinu, imate jedinstvenu priliku.

Prijavi se i ti!  PRIJAVI SE

Cijelu priču pročitajte na: http://makadam3.com/kina_peking/