Život u Šangaju

Život u Šangaju

Život u Šangaju

Šangaj je lučki i najveći grad u Kini, a leži na obalama rijeke Huang-pu. Intenzivan razvoj ovog grada je doveo do toga da on predstavlja najveće finansijsko i trgovačko središte Kine, te grad sa najbrže rastućom ekonomijom u svijetu.

Hoće li biti ljubazni prema meni?

Prema nekim navodima, u Šangaju živi preko 23 miliona stanovnika i to različitih narodnosti, što ga čini kosmopolitskim gradom.  Njegovi građani su jako susretljivi prema strancima, budući da su se navikli na veliki broj ljudi sa zapada, koji u Šangaj dolaze uglavnom poslovno.

Šta obavezno trebam posjetiti u Šangaju?

Najpoznatiji dio grada je Bund, šetalište uz rijeku Huangpu, koje biva krcato i domaćim stanovnicama i strancima, sa kojeg se pruža pogled na poslovnu zonu Pudong, koju krase visoke i moderne građevine. Ovo šetalište je neizostavno za mladence, koji ovdje obavezno prave fotošutinge kada se vjenčavaju, pa ćete tako ovdje vidjeti djevojke u vjenčanicama i njihove buduće muževe u odijelima kako zajedno poziraju. Na istočnom kraju šetališta nalazi se park, koji liči na malu oazu između šoping centara na jednoj i šetališta, na drugoj strani. Park obiluje travnjacima i vrtovima koje ćete zaista posmatrati dragocjeno, budući da u Šangaju ne postoji mnogo zelenih površina.

bund

Bund

Zanimljivo je posjetiti i naučno – tehnološki muzej u Century park-u, u kojem, ako želite, robot može da nacrta vaš portret ili odsvira neku numeru. U muzeju se čak nalazi i prava prašuma kojom se možete prošetati. Muzej predstavlja ključni kulturalni projekat u Kini, finansiran od strane vlade, te pokriva površinu od 68 000 metara kvadratnih, a godišnje ga posjeti oko 3 miliona ljudi. Zanimljiva je činjenica da ponedjeljkom i vikendom nije dozvoljen ulaz u njega, a ostalim danima možete doći u terminima od 09:00 do 17:15 časova.

muzej

Naučno-tehnološki muzej

Oriental Pearl TV toranj je najviši toranj u Aziji i visok je 468 metara, budući da se nalazi uz rijeku, kada se popnete gore, pogled je neprocjenjiv. Izgradnja tornja je započeta 1991.godine, a završila je 1994. Toranj pruža tv signal, a u svojoj konstrukciji sadrži restoran, vidikovac, mali šoping centar i hotel. Hotel se zove Space i nalazi se između dvije velike sfere prikazane na fotografiji . U sklopu tornja  postoji 15 nivoa za posmatranje, u zavisnosti od toga koliko se visoko popnete. Najviši nivo iznosi 350 metara, a najmanji 263 metra.

tv-tower

Oriental Pearl TV Tower

Stari grad  koji se još naziva i Kineski grad je, isto tako, mjesto koje ne smijete propustiti, sav je u tradiconalnom stilu i sačuvan u svom izvornom obliku. Tu se može pronaći mnoštvo suvenirnica, trgovina i lokala. Krenite u šetnju starim gradom i uživaćete u pogledu na stare građevine, pravljene u tradicionalnom kineskom stilu i poslasticama koje nudi kineska kuhinja. U ovom dijelu se nalaze i religijske građevine, pa pored džamije naićićete i na Hram Boga, za koji kažu, ako ga niste posjetili, onda niste ni bili u Šangaju. Jedna od većih atrakcija u Starom gradu je svakako  Yuyuan vrt, izgrađen prije 400 godina za vrijeme Ming dinastije, sam naziv parka, u prevodu,  znači – sreća.

old-town

Stari grad

 Pored navedenh atrakcija, u Šangaju ima još mnoštvo stvari za vidjeti. Susret istoka i zapada, tradicije i digitalizacije, čine da svaka ulica Šangaja predstavlja priču za sebe.

Kako je živjeti u ovom gradu?

Šangaj se razvija munjevitom brzinom i nudi veliki izbor sportskih aktivnosti, edukacija,  šopinga i zabave. Ukoliko ste obožavalac kafe, pronalazak iste bi Vam mogao predstavljati problem, budući da kinezi tradicionalno piju samo čaj, te crni napitak ne možete naći tako lako kao kod nas. Budući da se u Kini jedu žabe i ostala jela neprihvatljiva našoj kulturi, potražite uvijek restoran sa engleskim menijem, kako ne biste završili jedući nešto što ne želite.

Kakve su cijene?

Jedina važeća valuta u Kini je kineski Juan. Jedan juan iznosi 0,27 km.

Pripremili smo ovu malu tabelu, kako biste se upoznali sa cijenama života u Šangaju.

Kupujem

Plaćam

1.

Doručak

Od 3 km do 9 km

2.

Ručak

Od 5 km do 10 km

3.

Večera

Od 8 km do 16 km

4.

Pivo (pola litre)

Od 5 km do 8 km

5.

Koktel

Od 8 km do 13 km

6.

Cigarete

Od 3 km do 4 km

7.

Flaširana voda

Od 1 km do 2 km

8.

Vožnja taksijem od aeordroma do centra

Od 43 km do 52 km

9.

Vožnja metroom

Od 0,5 km do 2 km

10.

Vožnja autobusom

Od 0,4 km do 0,5 km