Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Pohod na istok

U ovom članku donosimo vam najbitnije informacije o gradovima u kojima borave učesnici projekta – Pohod na istok, pa da krenemo po redu.

Suzhou (Sudžou) je grad u Kini, u pokrajini Đangsu na istoku Kine, oko 100 km sjevero-zapadno od Šangaja. Često ga nazivaju „Venecija istoka“ ili „Kineska Venecija“.
To je drugi najveći grad u pokrajini Đangsu, nakon Nanđinga. Grad se nalazi na donjem dijelu toku rijeke Jangce, te na obali jezera Taihu i dijelu riječne delte. Suzhou je osnovan 514. p.n.e. Grad je poznat po svojim kamenim mostovima, pagodama i pažljivo napravljenim vrtovima zahvaljujući kojima je postao velika turistička atrakcija. Od vremena dinastije Sung (960.-1279.) Klasični vrtovi u Suzhou su dodani na popis UNESCO-ve Svjetske baštine 1997. i 2000. godine. Neke od znamenitosti u Sudžou: Beisi Pagoda, Put Pingđijang, Hram Xuanmiao, Ruiguang Pagoda. Most Pagodai, Tiger Hill, Yunyan Pagoda. Muzeji Sudžou, Sudžou Muzej svile i Muzej opere i pozorišta.

Broj stanovnika: 10,5 miliona
Pogledajte više o Suzhou i u kratkom videu!

Guangzhou (Gvangdžou ili Kanton) je glavni grad kineske provincije Guangdong. Nalazi se na jugu Kine, na zalivu koji je poznat pod imenom Biserna rijeka (zajedničko ušće rijeka Xi Jiang, Bei Jiang i Dong Jiang). Smješten je u blizini Hong Konga u jednom od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja Kine. Guangzhou je čvrsto povezan s okolnim gradovima Hong Kongom, Shenzhenom, Foshanom, Zhongshanom i Makaom i čini jednu metropolitansku regiju koja spada među najnaseljenije i ekonomski najdinamičnije dijelove Kine.

Neke od znamenitosti: Guangzhou je grad koji se brzo razvija i grade se mnoge moderne zgrade. Postoji poslovni centar s brojnim neboderima. Najvažniji su CITIC Plaza, Pearl River Tower i West Tower. Izgrađen je televizijski toranj koji je visok 610 metara i među najvišim je zgradama na svijetu.

Od tradicionalnih znamenitosti je značajan budistički hram Šest drva banjana, kraljevska grobnica Južne Yue i Zapadne Han dinastije i katedrala sv. Srca. Ostrvo Shamian je značajan rekreacijski centar.

Pogledajte više o Guangzhou!

Tianjin je grad u Narodnoj Republici Kini. Jedan je od četiri kineska grada koji imaju status provincije i koji su pod upravom vlade. Urbanim dijelom grada protiče rijeka Hai He, koja je Velikim kanalom povezana sa Žutom rijekom, a nedaleko je i luka u Bohajskom zalivu, odnosno moru. Otvorenje gorespomenutog Velikog kanala u vrijeme dinastije Su ubrzalo je razvitak grada, tako da je relativno brzo dobio sve atribute snažnog trgovačkog središta. Status prefekture dobio je 1725. godine. Stanovnici Tianjina govore Tianjinskim dijalektom kineskog mandarinskog jezika.

Uz turizam i zemljoradnju, ekonomsku sliku grada dopunjuju i kapaciteti petrohemijske, tekstilne i automobilske industrije.

Neke od znamenitosti: Binjiang Avenue shopping street, Drum Tower, Five Main Avenues, Former Concessions u Tianjinu, Hai River Park, Luzutang Boxer Rebellion Museum, Memorial Hall to Zhou Enlai and Deng Yingchao,  St. Joseph’s Cathedral of Tianjin, Temple of Confucius Wen Miao, Temple of Great Compassion, Tianjin Eye, Tianjin Olympic Center Stadium, also known as „The Water Drop“, Porcelain House.

I naravno kratak video o ovom predivnom gradu!

Shenzhen (Šenžen) je grad na samom jugu provincije Guangdong u južnom dijelu Narodne Republike Kine. Graniči sa specijalnom administrativnom oblasti Hong Kong, (SAZ) koja je od 1997. u sastavu Kine. Shenzhen je lako previdjeti kao turističku destinaciju. Nepostojeći na mnogim atlasima i kartama, a planiran sa svrhom, Shenzhen nudi mnogo. „Lianhuashan“, „Lizhi“, „Wutongshan“ su samo najveći od prelijepih javnosti dostupnih, planski izgradjenih parkova. Mnogo je prirodnih rezervata u samim gradskim granicama. Dodatno, 6.000 godina istorije ovdje je je ostavilo tragove. Jedan od njih je 50 km od centra grada u okviru drevnog urbanog središta sa dvorcima i utvrdama. To je Old fortress Dapeng, (dvorac Dapeng), podignut 1394. za vrijeme vladavine južne dinastije Ming, a naselje je služilo kao odbrambena lokacija. Najpoznatija su atrakcije: Chinese Folk Culture Villages, Dameisha Promenade, Happy Valley Amusement Park, Minsk World, Safari Park, Splendid China, Windows of the World, Xianhu Lake Botanical Garden, Xiaomeisha Beach Resort/Yantianu Plaza Xiaomeisha, Zhongying Street.

Više o Šenženu!

Chengdu  je kineski grad na jugozapadu zemlje te glavni grad provincije Sečuan. Prema kineskoj podjeli gradova, smatra se pod-provincijskim gradom. Chengdu je jedan od najvažnijih središta ekonomije, prometa i veza u zapadnoj Kini.

Uz Čungćing, to je glavni privredni centar središnjeg dela Kine. Čengdu se nalazi na Sičuanskoj visoravni, u podnožju još više Tibetanske visoravni. To je bio jedan od najteže pogođenih gradova u zemljotresu iz maja 2008. Čengdu važi za „Prestonicu pandi“ u svijetu. U gradu se nalazi centar za odgajanje ovih medvjeda. Kulturna posebnost grada je Sičuanska opera, vrsta pozorišta sa maskiranim glumcima.

Neke od znamenitosti: Planina Qingcheng, Dujiangyan Sistem navodnjavanja, Utočište džinovskih sičuanskih pandi, Svetilište Wuhou, Du Fu koliba, Ruševine Jinsha, Sanxingdui Muzej, hram Wenshu, Huanglongxi istorijski grad, Anren istorijski grad.

Saznajte više

Changchun je administrativni centar kineske provincije Jilin. To je najveći privredni i obrazovno-kulturni centar provincije Jilin. Nekadašnji japanski univerzitet pretvoren je u Univerzitet provincije Jilin, a u gradu djeluje i odsjek Kineske akademije nauke, uz brojne druge naučno-istraživačke institute. Grad je u Kini poznat i po svom filmskom studiju koji proizvodi brojne filmove.

Šta sve možete posjetiti u ovom gradu pogledajte ovdje!

Tsingtao/Qingdao (Ćingdao) je grad u pokrajini Šandung na istoku Narodne Republike Kine. Ćingdao je i luka na Tihom okeanu. To je mlad grad nastao tek prije oko 110 godina. Krajem 19. vijeka vlasti dinastije Ćing su planirale da na ovom mjestu podignu mornaričku bazu. Međutim, njihovi planovi se nisu ostvarili, a 1897. prostor današnjeg Ćingdaoa je ustupljen Nemačkoj. Nijemci su ovdje podigli mornaričku bazu, prve ulice, institucije i, danas čuvenu i najveću kinesku, pivaru Ćingdao.

Više o gradu koji proizvodi svoje pivo!

Theme Tweaker by Unreal