Upoznajte gradove Velike Britanije: London

Upoznajte gradove Velike Britanije: London

Upoznajte gradove Velike Britanije: London

Bučan, živ i istinski multikulturan, London je megalopolis ljudi, ideja i energije. On je ujedno i najveći grad u zapadnoj Evropi i Evropskoj uniji. Prema zvaničnim podacima, u Londonu živi preko 8 miliona ljudi.

London morate uvrstiti na svoju bucket listu te se što prije uputiti u tu englesku, ali i evropsku metropolu. U London možete doći s 4 strane svijeta, tj. sa 6 aerodroma-  Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, Southend i City, a do samog grada željeznicom ili busom, koji voze svakih nekoliko minuta i koji će vas obično dovesti do stajališta ‘Victoria Station’ ili ‘King's Cross’.

Pravo vrijeme za posjetu su proljetni mjeseci, kada su i londonski parkovi u punom cvatu. Svojim šarenilom oštro prkose čak i laganoj kiši koja povremeno osvježi grad. A ako vas i ulovi dok ste tamo, prkosite joj i vi te pod kišobranom odlučno krenite u obilazak gradskih atrakcija. A njih je uistinu mnogo.

Slika koju većina ima pred očima na spomen Londona su Big Ben – toranj sa zvonom u sklopu Westminsterske palače (londonskog parlamenta), te Tower Bridge.

Buckinghamska palata je svakako jedna od najpoznatijih građevina u Velikoj Britaniji. Sagrađena je 1837. godine i predstavlja sjedište kraljevske porodice od krunisanja kraljice Viktorije. Možete videti da li je kraljica kod kuće ako obratite pažnju na zastavu na vrhu zgrade. Veoma poznata turistička atrakcija jeste mijenjanje straže. 

Ako želite da ostvarite lijep pogled na London i da pritom obiđete poznatu atrakciju, onda je Oko Londona najbolje rješenje za vas. U pitanju je najveći osmatrački točak u Evropi koji je izgrađen prilikom proslave 2. milenijuma Londona 2000. godine. Krug na ovom točku traje pola sata, a sa njegovih 135 metara visine se pruža izvanredan pogled. Prilikom obilaska centra grada, ne zaboravite da obiđete Piccadilly Circus i Trafalgar Square

Trafalgar je ujedno i najveći londonski trg, a na njemu ćete naći Nacionalnu galeriju, koja uz British Museum, Tate i Madame Tussauds, čini glavni muzejski četverougao Također, ovdje ćete vidjeti i četiri lavlje statue na kojima ćete susresti ljude kako se penju ne bi li se uslikali u njihovom podnožju ili čak na njima samima.

U neposrednoj blizini nalaze se Westminster Abbey, crkva u kojoj su krunisani gotovo svi engleski kraljevi i kraljice te Westminsterska katedrala, najveća rimokatolička crkva na Ostrvu. Zanimljivo je da i dan danas postoji City of Westminster, kao posebna gradska četvrt sa statusom grada unutar samog Londona.

Kad s Tower Bridgea budete gledali na desnu obalu rijeke, primijetit ćete svu silu savremenih nebodera, od kojih su neki već postali prepoznatljivi na gradskim razglednicama. To je londonski City, sjedište berze i nekih od najvećih svjetskih kompanija. Odličan pogled na City se prostire i s kupole obližnje Katedrale sv. Pavla (St. Paul's Cathedral), po veličini druge crkve na svijetu, nakon bazilike sv. Petra u Vatikanu.

U gradu ćete se susresti i s brojnim stadionima, poput Wembleya, Emiratesa i Stamford Bridgea, ali i mnogobrojnim parkovima i vrtovima, počevši od Hyde Parka i Regent's Parka, pa do onih manje znanih koji se najčešće zovu ‘key gardens‘, jer su u vlasništvu stanovnika obližnjih zgrada koji plaćaju poseban porez na njih i jedino ih oni mogu otključati i uživati u njihovoj ljepoti.