Koronavirus u Kini – pregled stanja i trenutni iznenađujući podaci

Koronavirus u Kini – pregled stanja i trenutni iznenađujući podaci

Koronavirus u Kini – pregled stanja i trenutni iznenađujući podaci

S obzirom na to da su mediji u našem regionu i šire objavljivali različite bombastične naslove u vezi  sa epidemijom koronavirusa (COVID-19) u Kini, pred vama se nalazi kratak presek trenutnog stanja u Kini i to na osnovu podataka Svetske zdravstvene organizacije.

U pitanju su iznenađujući podaci za mnoge, a naročito za gotovo sve medije koji su pisali o stanju sa korona virusom u Kini.

Najvažnije opšte informacije o koronavirusu možete pogledati  OVDE 

U nastavku imate priliku da pogledate objektivne podatke i prikaz najznačajnijih informacija vezanih epidemiju korona virusa u Kini, ali i šire.

Ovo su najznačajniji podaci za Kinu zaključno sa 10. martom 2020. godine.

  • ukupan broj oboljelih u Kini je 80,753
  • ukupan broj stanovnika u Kini je 1,437,601,274
  • obolelo je 0,000056% populacije Kine
  • tokom 10. marta zabeleženo je samo 7 novih slučajeva

Prošao je vrhunac epidemije koronavirusa u Кini, objavila je u kineska zdravstvena komisija, pošto je 11. marta zabeležila samo osam novih infekcija u provinciji Hubei, što je prvi put da epicentar epidemije beleži svaki dan manje od 10 novih slučajeva.

U Vuhanu, epicentru zaraze, zatvoreno je svih 16 privremenih bolnica za lečenje zaraženih koronavirusom.

U nastavku pogledajte važne podatke zaključno sa 7. i 8. martom 2020. godine uz grafičke prikaze

Pregled broja aktivnih slučajeva oboljenja od 22. januara do 7. marta

Pregled broja novih slučajeva oboljenja od 22. januara do 8. marta 

Pregled odnosa novih slučajeva oboljenja i oporavka od oboljenja od 22. januara do 7. marta

Pregled odnosa uspešnog oporavka od oboljenja i broja smrtnih slučajeva od 22. januara do 7. marta

Pregled novih slučajeva sa smrtnim ishodom od 22. januara do 8. marta

Iz navedenih podataka može da se zaključi nekoliko stvari:

  • epidemija u Kini nikada nije bila velikih razmera i ozbiljna ni po broju slučajeva oboljenja ni po broju slučajeva sa smrtnim ishodom
  • epidemija u Kini iz dana u dan je sve manje intenzivna i veoma brzo se može očekivati prestanak širenja oboljenja
  • broj obolelih i slučajeva sa smrtnim ishodom u odnosu na ukupnu populaciju Kine je izuzetno nizak, što dovoljno govori o kvalitetu zdravstvene zaštite u Kini kao i o organizovanosti i sposobnosti Vlade Kine da se izbori sa epidemijom
  • po poslednjim vestima i prognozama nadležnih ustanova iz Kine, predviđa se da broj novih slučajeva u pokrajni Hubei i u samom gradu Vuhanu odakle je počela epidemija, do kraja marta bude nula. Samim tim i mnogo pre kraja marta u ostatku Kine se predviđa da neće biti novih slučajeva oboljenja.

 

U nastavku još nekoliko veoma važnih opštih podataka u vezi sa oboljenjem izazvanim korona virusuom (COVID-19), koji dolaze od eminentnih svetskih stručnjaka, US-CDC-a i Svetske zdravstvene organizacije:

9. March 2020 During today's White House press briefing, US Surgeon General Jerome Adams said:
“People over the age of 60 are much more likely to develop complications from the Coronavirus and to be hospitalized. The average age of death is age 80 […] If you are a child or young adult you are more likely to die from the flu – if you get it – than you are to die from Coronavirus. So there is something about being young that is protective Source: US Coronavirus Task Force Press Briefing

Podaci pomoću kojih možete da uporedite ozbiljnost sezonskog gripa i korona virusa (COVID-19). 

“Up to 650 000 deaths annually are associated with respiratory diseases from seasonal influenza, according to new estimates by the United States Centers for Disease Control and Prevention (US-CDC), WHO and global health partners.” Izvor WHO

Every year an estimated 290,000 to 650,000 people die in the world due to complications from seasonal influenza (flu) viruses. This figure corresponds to 795 to 1,781 deaths per day due to the seasonal flu.”

Svake godine između 290,000 i 650,000 ljudi umre od posledica komplikacija izazvanih sezonskom gripom. Ovaj ukupan broj odgovara podatku da od sezonske gripe dnevno umre između 795 i 1781 osoba.

Od 1. januara do 17. marta 2020. godine u svetu, od posledica komplikacija uzrokovanih sezonskim gripom preminula je ukupno 101 300 osoba, a od posledica komplikacija uzrokovanih korona virusom (COVID-19) preminula je ukupno 7 157 osoba.

Preporuke WHO kako da se zaštite od infekcije

Autor – dr Rajko Ćulibrk

Izvori WHO, US-CDC