16  zanimljivih činjenica o Nemačkoj 

16  zanimljivih činjenica o Nemačkoj 

16  zanimljivih činjenica o Nemačkoj 

Predstavljamo vam 16 zanimljivih činjenica o Nemačkoj koje možda niste znali. Broj navedenih činjenica je simbolično 16, upravo zbog broja nemačkih pokrajina:

  1. Berlin, glavni grad Nemačke je 9 puta veći od Pariza i ima više mostova nego Venecija.
  2. Najuža ulica na svetu se nalazi u nemačkom gradu Rojtlingenu široka samo 31cm.
  3. Nemačka ima preko 2100 dvoraca i zamkova.
  4. U Berlinu se nalazi najveći zoološki vrt na svetu. Inače postoji preko 400 registrovanih zooloških vrtova, kao i veliki broj akvarijuma, rezervata prirode, botaničkih bašti, parkova itd.
  5. Rad nedeljom u Nemačkoj je zabranjen zakonom o radu i ovim danom su prodavnice zatvorene. Radnim danima, najveći broj prodavnica se zatvara između 19 i 21h. Izuzetak su benziske pumpe, trafike na železničkim stanicama, kafići i restorani. Postoje i radnje u većim gradovima koje su otvorene cele noći, ali su cene u njima paprene.
  6. U Nemačkoj svako plaća svoj deo računa. Parovi na sastancima takođe dele račun, ponekad čak i bračni parovi u restoranima. Kusur se takođe vraća u cent. Čist račun duga ljubav!
  7. Poznato piće Fanta nastalo je u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata. Usled trgovinskog embarga bilo je teško uvoziti sirup za proizvodnju Coca-Cola-e iz Amerike, pa je direktor fabrike u Nemačkoj odlučio da napravi sopstveni proizvod koristeći sastojke koje je imao na raspolaganju. Fanta je drugi najstariji proizvod kompanije Coca-Cola.
  8. Nemci pomfrit jedu sa majonezom.
  9. Usled čestih svađa između rođene braće Adija i Rudija tokom i posle Drugog svetskog rata iz fabrike cipela Gebrüder Dassler nastali su Adidas i Puma.
  10. Tradicija kićenja božićne (novogodišnje) jelke krenula je iz Nemačke u 19. veku.
  11. Nemci su drugi najveći konzumenti piva u svetu (posle Čeha).
  12. Nemačka je prva zemlja na svetu koja je prihvatila letnje računanje vremena 1916. godine, tokom trajanja Prvog svetskog rata.
  13. Nemačka je 2014. godine ukinula plaćanje školarina za fakultet verujući da pravo na obrazovanje ne sme da zavisi od materijalnog stanja.
  14. Svake godine se u Nemačkoj pojede preko 800 miliona currywurst obroka. Currywurst je kobasica koja se služi uz ljuti sos i jedno je od omiljenih jela brze hrane u Nemačkoj.
  15. Nemačka mreža autoputeva je dugačka 12.993km i četvrta je po veličini na svetu, posle kineske, američke i španske.
  16. Istopolnim parovima u Nemačkoj dozvoljeno je da usvajaju decu. Strogo je zabranjena bilo kakva vrsta diskriminacije.

Autor: prof. nemačkog jezika Jelena Šorić