Informacije o spajanju porodice u Njemačkoj

Informacije o spajanju porodice u Njemačkoj

Informacije o spajanju porodice u Njemačkoj

Jedan od najjednostavnijih načina da dobijete boravišnu i radnu dozvolu u Njemačkoj je spajanje porodice. Ukoliko vaš suprug/supruga ima pasoš neke od zemalja EU ili posjeduje boravišnu i radnu dozvolu u Njemačkoj, možete da zatražite vizu za spajanje porodice.

Spajanje porodice je moguće u nekoliko slučajeva:

  1. Ako ste u braku sa građaninom EU
  2. Ako ste u vanbračnoj zajednici sa građaninom EU
  3. Ako vam jedan od roditelja ima EU pasoš ili radnu i boravišnu dozvolu a vi imate manje od 16 godina
  4. Ako ste u braku sa osobom koja ima boravišnu i radnu dozvolu u EU
  5. Ako ste u vanbračnoj zajednici sa osobom koja ima boravišnu i radnu dozvolu u EU
  6. Ako ste roditelj dijeteta koje ima njemačko državljanstvo

U svrhe podnošenja zahtjeva potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

  • Pasoš koji važi najmanje 10 mjeseci (i 2 fotokopije).
  • Stari pasoš na uvid.
  • 2 potpuno popunjena i potpisana zahtjeva za vizu uključujući i pouku.
  • 2 aktuelne biometrijske fotografije.
  • Taksu za obradu zahtjeva u visini od oko 75,00 evra.

Dodatno je potrebno priložiti sljedeće (u originalu i 2 fotokopije):

  • Međunarodni vjenčani list
  • Aktuelna prijava boravka bračnog partnera koji živi u Njemačkoj (ne starija od 6 mjeseci).
  • Kopija boravišne dozvole i kopija pasoša bračnog partnera koji živi u Njemačkoj, a kod njemačkih bračnih partnera kopija pasoša ili lične karte.
  • Ako je u predmetu relevantno: presude o razvodu svih prethodnih brakova sa Apostill pečatom oba supružnika, te prevode istih na njemački jezik.
  • Dokaz o poznavanju osnova njemačkog jezika u obliku položenog certifikata A1 (ili više) prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (GER).

Pored navedenih dokumenata ambasada može zahtjevati i dokaz o finansijskom stanju i to uglavnom u formi poslednje 3 platne liste, kao i ugovor o iznajmljenom stanu kao dokaz da je kavadratura stana ili kuće dovoljna.

Obavezno je da posjedujete i certifikat o poznavanju njemačkog jezika na minimalnom nivou A1 prema evropskom referentnom okviru. Priznaju se samo Goethe-Zertifikat, Telc ili ÖSD. ÖSD certifikati iz BiH se priznaju samo ukoliko su položeni nakon 31.7.2019. godine, ambasada gleda datum polaganja a ne datum izdavanja certifikata.

Info listove za vize u svrhu spajanja porodice možete da preuzmete na sljedećem linku Info listovi

Sada je odlično vrijeme da počenete sa učenjem i usavršavanjem njemačkog, rezervišite vaše mjesto za kurs njemačkog  OVDJE 

Važna informacija koju možda niste znali, je da je Njemačka usvojila novi zakon u useljavanju za građane Balkana po kojem je u mnogom olakšano zaposlenje u Njemačkoj – za više info kliknite OVDJE

Ukoliko želite među prvima da dobijete slične važne informacije direktno na mejl, potrebno je samo da ispunite formular u nastavku. Poslije toga dobićete na mejl potvrdu da ste se uspješno prijavili.

Ime i prezime (obavezno)

Godište (obavezno)

Grad (obavezno)

E-mail (obavezno)

Telefon (obavezno)

Dodatni komentar (nije obavezno)