Nadam se da će ovaj tekstić ohrabriti sve one koji žele da posjete Francusku

Nadam se da će ovaj tekstić ohrabriti sve one koji žele da posjete Francusku

Nadam se da će ovaj tekstić ohrabriti sve one koji žele da posjete Francusku

Svoja iskustva sa volonterskog kampa u Francuskoj prenosi nam Nataša:

“Moje prvo putovanje u Francusku bilo je  2017. godine. Zahvaljujući  Centru za afirmaciju i razvoj i njihovoj saradnji sa „REMPART“ organizacijom učestvovala sam u programu volontiranja u obnovi francuske kulturne baštine.

Volontiranje se odvijalo u avgustu kada je ljeto u Francuskoj zaista bilo prijatno. Moje odredište bilo je malo pitoreskno selo Domaran u predivnoj regiji Loreni,  gdje su me dočekali moji domaćini. Prije odlaska u kamp, posjetila sam susjedno selo, Šatenoa,  gdje sam prisustvovala ceremoniji krštenja. Po prvi put sam prisustvovala jednom takvom obredu i  to je ostavilo utisak na mene. Uživala sam u cijeloj ceremoniji  koja je bila popraćena svečanom pjesmom. Ipak, moj zadatak je bio rad na popravci zida kojim je opasan dvorac Domartan. Uz druženje i rad  sa mnogim mladim Francuzima zajedno smo uspjeli da završimi posao predviđen za to ljeto. Budući da studiram Francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci, boravak u Francuskoj mi je između ostalog omogućio da usavršim svoje poznavanje jezika. Pored rada i druženja, sa našim moderatorima smo posjetili okolna mjesta, između ostalog rodnu kuću francuske heroine  Jovanke Orleanke, „zlatni grad“ Nansi i mnoge druge.  Pošto smo završili posao, zejedno sa domaćinima smo pripremili bogatu večeru na kojoj smo proslavili naš skromni doprinos kulturnoj baštini i razgovarali sa novinarima.

I tako, mom boravku u ovoj prelijepoj zemlji  došao je  kraj. Dok gledam zastavu Francuke koja se vijori na vrhu jedne visoke zgrade očekujem svoj autobus.  Sabiram utiske, razmišljam o ljubaznosti francuskog naroda i o svim prirodnim ljepotama koje krase ovu zemlju.

Nadam se da će ovaj tekstić ohrabriti sve one koji žele da posjete Francusku da to i učine ali i probude ljubav prema ovoj divnoj državi i ljubaznom narodu kod svih onih koji nisu o tome ni razmišljali”.

Prijavite se i Vi!