Upoznaj Španiju – gdje borave učesnici programa

Upoznaj Španiju – gdje borave učesnici programa

Upoznaj Španiju – gdje borave učesnici programa

Centar za afirmaciju i razvoj je programom kulturne razmjene „Upoznaj Španiju“ omogućio mladima da iskuse jednu od najbogatijih kultura svijeta i da proputuju mnogobrojnim lijepim gradovima. U nastavku Vam donosimo samo neke od gradova u kojima trenutno borave učesnici programa:

Barselona

Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije na sjeveroistoku Španije. Nalazi  se na obalama Mediterana na nekih 120 km od Pirineja i granice sa Francuskom. Barselona je poznata kao metropola modernizama. Grad u kome je živio i radio arhitekta Antoni Gaudi sadrži i njegova najreprezentativnija djela kao što su Sagrada Familia, koja je ostala nezavršena i posle njegove smrti. Druga poznata djela su kompleks Park Guel, kuća Batillo i Mila. Osim modernizma , u Barseloni se nalaze djela iz srednjevjekovnog perioda, posebno ona iz gotike a koja su prisutna u starom gradu.Mjesto na kojem možete popiti kafu jeste šetalište Les Ramblas koje se nalazi u centru Barselone.

“Barselona je grad koji sam već obilazila ali to je grad u kojem stalno možete obilaziti jos neko mesto, trg kao i plažu, koja vas svaki put ostavlja bez daha. To je definitivno najlepši grad u kojem možete biti ukoliko se odlučite za ovaj program”.  – Mina

Madrid

Madrid je glavni grad kraljevine Španije kao i autonomne pokrajine Madrid. Smješten je na obali rijeke Manzanares i pripada istorijskom predjelu Kastilje. Središte madridskog života jeste Puerta de Sol. Trg na kome dominira Casa de Correos, građevina koja je prepoznatljiva po satu koji se na njoj nalazi. Na ovome trgu možete da vidite i simbol Madrida- bronzanog medvjeda koji jede jagode sa stabla.U Madridu možete da posjetite i popularnu madridsku arenu s bikovima – koridu.

U Madridu je smješteno šest univerziteta, mnoga pozorišta, muzeji i kulturne ustanove. 

“Šetala sam, uživala u madridskom suncu ali najviše u gostoljubljivosti Madriđana” – Nikolina

Valensija

Valensija je treći grad po važnosti u Španiji. Leži na obalama rijeke Turije, na istočnoj obali Pirinejskog ostrva. Bogato kulturno-istorijsko naslijeđe, prelijepe, duge plaže, restorani, barovi i srdačni ljudi doprinose reputaciji ovoga grada.Poznati trgovi u Valensiji kroz koje morate prošetati su Trg skupštine, Trg bikova i Trg djevice Marije na kojem se nalazi Balensijska katedrala i bazilika Svete Marije.

“Valencija i Španija generalno imaju dosta toga da ponude: divnu kulturu, velike i prelepe trgove, moćnu arhitekturu, sjajan noćni zivot, vrlo ljubazne meštane, predivne predele i prirodu… ali ono sto ja najvise zelim da podelim je gastronomsko iskustvo i čist hedonizam koji sam doživela boraveći u Španiji”. – Milica

Sevilja

Sevilja je privredni, kulturni i finasijski centar Španije.Ono što se ističe u Sevilji jeste Park Marije Luize, veliki prostor uređen povodom Ibero-američke izložbe 1929. godine. Najljepši dio parka jeste trg Plaza de Espana. Duge arkade,prekrasne fontane,kanal po kojem možete veslati – sve to čini da provedete nezaboravne trenutke u Sevilji.

“Toliko sam se združila sa drugim kandidatima, da smo počeli da planiramo putovanja svaki vikend, i tako je redom krenulo Seville, Cadiz, Portugal (Albufeira), Corodba, Malaga, Madrid, Maroko (Tangier, Tetouan, Chefchaouen). To su iskustva koje se prosto moraju doživeti, iskustva koja menjaju čoveka, čini mi se, nabolje”. – Dunja

Valladolid

Valladolid je glavni grad španske regije Kastilja i Leon te glavni grad provincije Valjadolid. Nalazi se na u dijelu regiona s mnoštvom vinograda. Grad krasi mnogo starih kuća, palata, crkvi i trgova. U njemu je smješten poznati Nacionalni muzej skulptura.U Valjadolidu je živio i poznati pisac Migel de Servantes, kao i Kristofor Kolumbo.

Bilbao

Bilbao je grad smješten na sjeveru Španije, na ušću rijeke Narvion u Kantabrijsko more u Baskijskom zalivu. On je jedan od industrijskih centara Španije, i veoma posjećena turistička destinacija. Tokom devetnaestog i dvadesetog vijeka Bilbao je doživio potpunu industrijalizaciju, što ga je učinilo drugim industrijskim centrom u Španiji, odmah nakon Barselone. 

“Nisam puno znala o tom gradu sem naravno fudbalskog kluba Atletik Bilabaa, ali zahvaljujući divnoj porodici u kojoj sam bila upoznala sam pored Bilbaa i sva okolna mesta”. – Milica

Palma de Majorka

Palma de Majorka je jedno od najpoznatijih ljetovališta u Evropi koje se nalazi u Sredozemnom moru, južno od Barselone i pripada Balearskim ostrvima. Njeno stanovništvo je većinom špansko ali tamo živi i dosta Francuza i Portugalaca. Glavni grad Palma de Majorke je istoimeni grad Palma u kojem živi gotovo polovina stanovništva. Ovaj grad je poznat po katedrali La Seu, koja potiče još iz srednjeg vijeka. Građena je 400 godina a završena je 1600. godine, i opasana je velikim kamenim bedemima. Osim Katedrale, grad nudi i mnogobrojne kulturne sadržaje. Možete se prošetati po prelijepim zelenim ulicama, uživati u Parku de la Mar ili pojestiti neku od mnogobrojnih plaža.

“ja sam često išla na plažu, obilazila nova mjesta svaki vikend, upoznavala druge djevojke iz raznih zemalja. Imala sam osjećaj da upoznajem čitav svijet sa jednog mjesta. Puno putovanja, divnih ljudi, preukusne hrane odnosno leto za pamćenje i nezaboravno iskustvo!” – Milica

Korunja

Korunja je grad koji je smješten na sjeverozapadu Španije i nalazi se na obalama Atlantskog okeana u autonomnoj zajednici Galiciji i glavni je grad istoimene pokrajine Korunje. Korunja je drugi po veličini grad u Galiciji posle Viga. Takođe je jedan od najgušće naseljenih gradova u Španiji. Klima u Korunji je okeanska sa blagim temperaturama tokom cijele godine.

“Hrana, ljudi, muzika, priroda, građevine-na svakom koraku ćeš naići na nešto što će te oduševiti i potvrditi da je izbor zemlje i generalno programa bio pun pogodak”. – Anđela

U toku je rezervacija mesta  za celu 2024. godinu. Broj mesta je ograničen, a prijave su otvorene do popunjavanja mesta.

Želite da upoznate neke od ovih gradova? Ne gubite vrijeme i pošaljite nam svoju prijavu  PRIJAVI SE