Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Upoznaj Španiju

Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Upoznaj Španiju

Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Upoznaj Španiju

U sklopu Centra za španski jezik i kulturu je pokrenut projekat – „Upoznaj Španiju“. U nastavku vam donosimo zanimljive činjenice o gradovima u kojima kandidati borave i upoznaju ljepote Španije.

Barselona

Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije na sjeveroistoku Španije. Nalazi  se na obalama Mediterana na nekih 120 km od Pirineja i granice sa Francuskom. Barselona je poznata kao metropola modernizama. Grad u kome je živio i radio arhitekta Antoni Gaudi sadrži i njegova najreprezentativnija djela kao što su Sagrada Familia, koja je ostala nezavršena i posle njegove smrti. Druga poznata djela su kompleks Park Guel, kuća Batillo i Mila. Osim modernizma , u Barseloni se nalaze djela iz srednjevjekovnog perioda, posebno ona iz gotike a koja su prisutna u starom gradu.Mjesto na kojem možete popiti kafu jeste šetalište Les Ramblas koje se nalazi u centru Barselone.

Madrid

Madrid je glavni grad kraljevine Španije kao i autonomne pokrajine Madrid. Smješten je na obali rijeke Manzanares i pripada istorijskom predjelu Kastilje. Središte madridskog života jeste Puerta de Sol. Trg na kome dominira Casa de Correos, građevina koja je prepoznatljiva po satu koji se na njoj nalazi. Na ovome trgu možete da vidite i simbol Madrida- bronzanog medvjeda koji jede jagode sa stabla.U Madridu možete da posjetite i popularnu madridsku arenu s bikovima – koridu.

Valensija

Valensija je treći grad po važnosti u Španiji.Leži na obalama rijeke Turije, na istočnoj obali Pirinejskog ostrva.Bogato kulturno-istorijsko naslijeđe, prelijepe, duge plaže, restorani, barovi i srdačni ljudi doprinose reputaciji ovoga grada.Poznati trgovi u Valensiji kroz koje morate prošetati su Trg skupštine, Trg bikova i Trg djevice Marije na kojem se nalazi Balensijska katedrala i bazilika Svete Marije.

Salamanka

Salamanka se smatra za jednim od najljepših renesansnih gradova  u Evropi. Dobila je naziv „Zlatni grad“ po specijalnom pjesku od kojeg su izgrađene fasade mnogih građevina.Poznata je i po univerzitetu osnovanom 1218. koji uz univerzitete u Parizu, Bolonji i Oksfordu čini jedan od najstarijih.

Sevilja

Sevilja je privredni, kulturni i finasijski centar Španije.Ono što se ističe u Sevilji jeste Park Marije Luize, veliki prostor uređen povodom Ibero-američke izložbe 1929. godine. Najljepši dio parka jeste trg Plaza de Espana. Duge arkade,prekrasne fontane,kanal po kojem možete veslati – sve to čini da provedete nezaboravne trenutke u Sevilji.

Želite da učestvujete u projektu Upoznajmo Španiju – PRIJAVI SE

Theme Tweaker by Unreal
%d bloggers like this: