TOEFL ili IELTS?

TOEFL ili IELTS?

TOEFL ili IELTS?

Sigurno ste već čuli za ova dva testa, ukoliko ste tražili zaposlenje ili nastavak školovanja u inostranstvu. Ako se pitate u čemu je razlika, u nastavku Vam donosimo objašnjenje.

Šta je TOEFL?

TOEFL ili Test of English as a Foreign Language je test koji polažete ukoliko želite da studirate u nekoj od država koje nude studije na engleskom jeziku. Test traje oko 4 sata, a moguće ga je polagati u više od 4500 testnih centara širom svijeta. Cijena za izlazak na ovaj test se kreće između 160 i 200 američkih dolara, a više informacija o lokacijama, cijenama, te terminima testa možete pogledati na TOEFL zvaničnom sajtu.

TOEFL test ocjenjuje akademske vještine potrebne u toku studija, pa ćete se u testu sresti sa predavanjima, naučnim tekstovima, dešavanjima na kampusu i van njega, diskusijama o problemima koji se tiču studenata – u vezi sa kantinom, prevozom, smještajem, i slično. Ocjenjuju se četiri jezičke vještine: pričanje, slušanje, pisanje i razumijevanje teksta. Na svakoj od ovih vještina moguće je ostvariti do 30 poena, a ukupan TOEFL skor se dobija sabiranjem 4 pojedinačne ocjene, te je na testu moguće ostvariti makismalno 120 bodova.

TOEFL test nije moguće pasti. Međutim, svaka škola zahtijeva da se osvoji određen broj bodova, kako bi se ostvarilo pravo na upis i studiranje sa aspekta poznavanja engleskog jezika. Potreban rezultat, odnosno minimalan skor koji Vam treba da se kvalifikujete, se razlikuje od institucije do institucije. Najveći broj institucija zahtijeva da skorovi budu sjeverno od 90, što ne ostavlja mnogo prostora za greške.

Na našim prostorima, TOEFL test se polaže putem interneta, u nekom od službenih testnih centara. To znači da se sva komunikacija i rješavanje zadataka obavlja putem računara. Nakon što se pripremite i položite ovaj test, važno je da znate da TOEFL ima i rok trajanja od dvije godine.

Rezultate samog testa možete vidjeti na svom online profilu otprilike 10 dana nakon što uradite test, a obavještenje da su rezultati dostupni dobijate putem mejla.

Šta je IELTS?

IELTS ili International English Language Testing System je veoma sličan TOEFL testu, ali za razliku od TOEFL-a, za početak, ima dvije različite vrste. General ili opšti IELTS test je test koji polažete ukoliko samo želite da migrirate u Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju ili Kanadu. Academic test je akademska verzija koju polažete ukoliko želite da upišete studije ili nađete posao u nekoj od zemalja engleskog govornog područja.

IELTS academic, za razliku od TOEFL testa, traje kraće, otprilike 2 sata i 45 minuta. IELTS ima oko 900 testnih centara širom svijeta a lokacije možete vidjeti na zvaničnom sajtu testa. U odnosu na TOEFL, cijene IELTS testa mogu da variraju ne samo od države do države nego i od grada do grada. Za ovu godinu cijene su: za Bosnu 330KM, 1610 kuna za Hrvatsku, te 22 000 dinara za Srbiju.  Termine testova i cijene imate za svaku državu ponaosob, pa je potrebno izabrati vama najbližu lokaciju da biste bili upućeni na pravu internet stranicu za vašu državu.

Akademska verzija IELTS testa takođe procjenjuje četiri jezičke vještine odvojeno, ali teme nisu samo akademske kao kod TOEFL testa, već možete naći i teme iz svakodnevnog života poput stvari koje volite ili ne volite, hrane, putovanja, porodice i slično. Sistem ocjenjivanja se isto tako razlikuje. Svaka vještina se ocjenjuje na skali od 1 do 9, a ukupan IELTS skor se, kao i kod TOEFL-a, dobija sabiranjem 4 pojedinačne ocjene, te je na testu moguće dobiti maksimalnu ocjenu 9. Potrebnu ocjenu takođe propisuje institucija kojoj pristupate, bilo zbog studija ili zbog posla.

IELTS test još uvijek nema elektronsku verziju, pa ćete tako za polaganje IELTS testa u prostoriji sa vama imati i ispitivača, koji će vas voditi kroz dijaloge i dijelove u kojima treba da pričate. Važno je napomenuti i da se može desiti da IELTS test morate polagati iz dva dijela. To će zavisiti od testnog centra i javiće vam unaprijed ukoliko je to slučaj, te biste speaking dio polagali do sedam dana prije ili poslije ostatka testa.

Potvrda da ste položili test takođe traje 2 godine kao i za TOEFL a rezultate dobijate poštom – 1 kopiju za academic ili 2 kopije rezultata za general test. Preliminarne rezultate možete vidjeti na vašem online nalogu, otprilike 13 dana nakon što uradite test.

Koji test izabrati i da li je lakše polagati TOEFL ili IELTS?

Odluka o tome da li da polažete jedan ili drugi test uglavnom neće biti vaša. Ukoliko se prijavljujete za posao, konkurs na koji se prijavljujete će određivati vrstu testa koji treba da polažete, kao i broj bodova koji trebate osvojiti. Takođe, ukoliko gledate konkurse za upis na fakultet, biće propisano koji test treba da polažete. To ne znači da se neće desiti situacije kada će vam fakulteti dati izbor tj. prihvataće rezultate jednog ili drugog testa.

Što se tiče težine, nema težeg niti lakšeg testa, jer će to prije svega zavisiti od vašeg poznavanja engleskog jezika i vaših interesovanja, načitanosti, stepena obrazovanja. Dakle, težina testa je subjektivna, pa je najbolje da prije same pripreme istražite detaljnije kako funkcioniše jedan i drugi test i nakon toga odlučiti za koji ćete se spremati.

Koja god Vaša odluka bila, mi smo tu da vam pomognemo. Da biste se prijavili za pripreme za jedan od testova, pišite nam na [email protected], pozovite nas na 066/467-322 ili popunite formular u nastavku.

Korisni linkovi

    Ime i prezime (obavezno)

    Godište (obavezno)

    E-mail (obavezno)

    Kontakt telefon (obavezno)

    Grad (obavezno)

    Prijavljujem se za pripremne časove za (obavezno)

    TOEFLIELTS

    Vaša poruka (nije obavezno)